Zahtev za međunarodnom zaštitom Vojvodine

Novi Sad, 15. januar 2016.

Država Srbija ne štiti demokratske procese u Vojvodini

Vojvođanski klub izražava ozbiljnu zabrinutost za održivost demokratskih procesa u celoj Srbiji, a posebno u Vojvodini, povodom potpunog ukidanja osnovnih demokratskih prava delu odbornika u lokalnom parlamentu u Beloj Crkvi, koje je praćeno ne samo političkim, već i fizičkim nasiljem.

Činjenica da je Vojvodina već dve godine poligon za nedemokratsko dokazivanje moći koalicije koja vlada na republičkom nivou, ipak nas nije pripremila na ovako direktno i nasilno suspendovanje demokratije, zarad osvajanja vlasti na lokalnom nivou. S druge strane, tokom poslednjih par godina, preuzimanje lokalne vlasti od strane SNS i njihovih koalicionih partnera, u mnogim opštinama u Vojvodini je izvedeno i nelegalno i nasilno, što nas sve svrstava u saučesnike, jer nismo uspeli da nađemo demokratski način da ovakve pojave zaustavimo. Dok mi tražimo legalne, legitimne, nenasilne i demokratske načine da zaustavimo političko nasilje naprednjaka, stanje se sve više pogoršava, a nasilje prestaje da bude samo političko, jer prerasta i u fizičko, sa značajnim elementima dela podložnih krivičnom gonjenju. Time pitanje političkog nasilja prerasta u ozbiljan bezbednosni problem, na koji je neodgovorno ne reagovati!

Iz toga izvlačimo zaključak da se takvo političko nasilje, koje sve više prerasta u direktno fizičko nasilje i kriminal – legalnim, legitimnom, nenasilnim i demokratskim načinom, uz pomoć zvaničnih organa države Srbije, ne može rešiti, odnosno – da je neophodno tražiti međunarodnu zaštitu.

Smatramo da nije dobro čekati na raspisivanje pokrajinskih i lokalnih izbora, pa da se tek tada zatraži ovakva zaštita, jer do tada – još mnogo toga može da se desi, a sudeći po Beloj Crkvi – i desiće se.

Zato se Vojvođanski klub pridružuje inicijativi Pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu, za traženje međunarodne zaštite za Vojvodinu i demokratiju u Vojvodini, uz proširenje i konkretizaciju tog zahteva:

  • Tražimo hitnu međunarodnu zaštitu za demokratske institucije i procese na lokalnom i pokrajinskom nivou, kao i međunarodnu zaštitu svih učesnika demokratskih procesa u Vojvodini: nosilaca javnih funkcija, poslanika, odbornika, novinara, zaposleniih u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, kulturi i u svim drugim delatnostima u kojima su neistomišljenici na udaru republičke vlasti, koja ukida i derogira njihova osnovna prava i primenjuje različite metode zastrašivanja.
  • U skladu sa nastalom situacijom posebno ističemo potrebu da se, u vreme predstojeće predizborne kampanje i samog izbornog postupka, obezbedi zaštita svih građana Vojvodine, bez obzira na političku, versku i nacionalnu pripadnost, jer aktuelna republička vlast pokazuje sklonost ka ne biranju sredstava za zaustavljanje i ućutkivanje političkih neistomišljenika.

Ovo saopšenje Vojvođanskog kluba biće prosleđeno organima Evropske unije, kao i svim međunarodnim i srodnim organizacijama sa kojima Klub sarađuje.

Za Vojvođanski klub
dr Branislava Kostić, Predsednica