Tradicionalna dešavanja petkom u Novom Sadu

Boris Varga

Domaćin programa „Razgovori petkom“ u organizaciji Vojvođanskog kluba i Dopisništva lista Danas za Vojvodinu, u petak, 1. februara, od 15 do 17 sati, biće politikolog Boris Varga.

Boris Varga je politikolog i novinar. Magistrirao je novinarstvo u Ukrajini u Lavovu i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, 2012. godine. Dopisnik je i analitičar za više medija u regionu Jugoistočne Evrope. U novinarstvu i nauci se bavi uglavnom međunarodnim temama, uža specijalnost – tranzicija i demokratizacija bivših socijalističkih republika, kao i savremenim društvenim i političkim fenomenima. Piše na srpskom, ukrajinskom i rusinskom jeziku.

Boris Varga je trenutno direktor Novinsko-izdavačke ustanove „Ruske slovo“, a u novinarskoj karijeri, angažovan je od 2000. godine kao stalni dopisnik za region Zapadnog Balkana za BBC na ukrajinskom jeziku, pisao je za beogradski nedeljnik „Vreme“, kolumnista je portala „Al Jazeera Balkans“, bio je novinar novosadskog „Građanskog lista“ i saradnik je portala „Autonomija“.

Takođe Vas pozivamo da sutra (petak, 1. februar 2019. godine) dođete na Građanski protest, koji će se, kao i prethodnih puta, održati počev od Pozorišnog trga isped SNP-a, a nastaviće se šetnjom kroz grad.

Imajući u vidu datum, okupićemo se, kao i obično tamo gde su naše zastave, ali i transparenti „Novi Sad – glavni grad!“.

Nekoliko povoda je da nam upravo Boris Varga bude domaćin: prošle sedmice je dobio nagradu za izuzetne rezultate u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina i promociju interkulturnosti Nezavisnog društva novinara Vojvodine; njegova nova knjiga „Populizam, direktna demokratija i tiranija većine“ (VPA), i drugo, tako da ćemo biti u prilici da „iz prve ruke“ čujemo do kakvih je novih saznanja o „postdemokratiji“ došao ovaj vrsni intelektualac.

Deo iz „Ogleda“ Borisa Varge pod nazivom Dobro došli u postdemokratiju, objavljen u Novom magazinu 10. januara ove godine, br. 402.

Boris Varga:

„Najveći problem demokratije na početku 21. veka je ona sama sebi, odnosno njeni lažni oblici. Iako je autoritarizam dominantan u Rusiji i Kini, najveći izazov liberalnoj demokratiji danas je – fejk demokratija. Da bi se izašlo iz ove šizofrene faze “demokratija vs. demokratija”, neophodno je da najviši ideal postane onaj Dajmondov u kojem liberalna demokratija nisu samo regularni demokratski izbori već je to vitalnost svih grana vlasti, poštovanje vrhovnosti zakona, zaštita prava i sloboda, poštovanje prava manjina, minimalni uticaj države na medije“.


Domaćin razgovora dr Boris Varga je prošle nedelje je dobio nagradu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, za izuzetne rezultate u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina i promociju interkulturnosti. Borisu Vargi čestitamo na ovoj vrednoj nagradi, a Vas pozivamo da uzemte učešće u Razgovorima. Izveštaj o prošlim razgovorima petkom, možete pogledati u današnjem broju lista Danas: