Tajkuni i „Veliki investitori“ diktiraju zakone

26. novembra 2015. godine, u Novom Sadu

Vojvođanski klub podržava zahteve i proteste vojvođanskih poljoprivrednika

Odgovarajući na zahteve vojvođanskih poljoprivrednika, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, juče je izjavila da ne razume zahteve poljoprivrednika, što je i javnosti i poljoprivrednicima odavno jasno. Sudeći po Ministarkinim izjavama, poljoprivrednici troše gorivo, smrzavaju se, kisnu i ulažu ogromne napore da uprkos blokada dođu u Beograd, iz čistog hira.

Jedan od bitnih razloga Ministarkinog nerazumevanja je njena nedovoljna kompetentnost, dok je drugi, sve očiogledniji razlog – direktan uticaj domaćih i stranih tajkuna na odluke Ministarstva poljoprivrede, ali i odluke Vlade Republike Srbije koje se tiču poljoprivrede.

protest vojvođanskih poljoprivrednikaTo najbolje ilustruje činjenica da predloženi Zakon o poljoprivrednom zemljištu predviđa da se u svakoj opštini izuzme 30% najbolje zemlje i ustupi „velikim investitorima“ na 30 godina, po direktnoj pogodbi. Za paore i njihovu decu, koji tu zemlju danas obrađuju u zakupu, to je praktično isto što i prodaja. Tako se ovim Zakonom desetinama hiljada Vojvođana izvlači ispod nogu osnova njihove ekonomske egzistencije, što će neminovno dovesti do daljeg siromašenja Vojvodine i još ubrzanijeg iseljavanja iz nje. Ovaj ekonomsko-socijalni momenat vlada i ministarska prećutkuju, dok nam se umesto toga serviraju bajke o „ekonomskom preporodu“, „prerađivačkim kapacitetima“ i sličnim „milenijumskim poduhvatima“ Vlade.

Ministarka je, takođe, izjavila da se zakoni „ne mogu praviti samo za Vojvodinu“, na šta jedino možemo da kažemo: „I ne treba, gospođo Ministarka, umemo mi to i sami! Dovoljno je da ne pravite zakone protiv Vojvodine!“

Ministarka Bogosavljević Bošković je ovom izjavom potvrdila da je ono za šta se godinama zalažemo ispravno. Vojvodina ima svoje specifičnosti, i pored zajedničkih interesa sa ostalim delovima Srbije, ima i svoje posebne interese koji se moraju poštovati!

Zato je neophodno je menjati Ustav Republike Srbije, kako bi se redefinisale nadležnosti Vojvodine, među kojima je zakonodavna vlast jedna od najvažnijih!

Bez uspostavljanja prava Vojvodine na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast stalno ćemo dolaziti u konflikte koji se svode na to da se „ne mogu praviti zakoni samo za Vojvodinu“.

Takođe želimo da istaknemo da je najveći deo izjava Ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine, dat u vezi sa protestima, ili netačan, ili marketinški izvitoperen.

Tačno je da je bilo javne rasprave. Ali je, takođe, tačno da je javna rasprava bila nedopustivo kratka, objavljena u nevreme i vođena bez stvarne mogućnosti dijaloga[1]. Najvažnije je, međutim, to što zahtevi izneti u javnoj raspravi nisu uvaženi! Nisu uvaženi ni zahtevi poljoprivrednih udruženja (osim onih koja su bliska vlasti), ni nevladinih organizacija (među kojima je i Vojvođanski klub), ni stručnih organizacija, ali nisu uvaženi ni najvažniji amandmani Skupštine Vojvodine. A svi su se svodili na isto: zakonom se drastično privileguju domaći i strani tajkuni (takozvani „veliki investitori“), procedure su netransparentne i omogućavaju direktnu korupciju, a poljoprivredna domaćinstva se stavljaju u neravnopravan položaj, uz finansijske uslove i rokove koje, realno, ni na koji način ne mogu da ispune.

Time se ovaj zakon strateški opredeljuje za tajkunizaciju poljoprivrede!

Zato su zahtevi vojvođanskih poljoprivrednika opravdani. S druge strane, jasno je zašto ti zahtevi ministarki nisu opravdani: ministarka nastupa sa pozicija aktuelne vlasti, koja je bezbroj puta pokazala da je više zanimaju interesi „velikih investitora“, nego interesi građana ili poljoprivrednih domaćinstava. Aktuelnu vlast zanima jednokratna dobit od prodaje ili dugoročnog izdavanja zemlje. Kome će se ta zemlja prodati ili ustupiti na 30 godina, po ovom zakonu – odlučiće sama vlast. Da li će to ubiti domaću poljoprivredu i poljoprivredna domaćinstva, državu ne zanima. Nas Vojvođane zanima! Zanima nas zato što će 30 posto najbolje vojvođanske zemlje, ako se predloženi zakon usvoji, biti dato na 30 godina onima koje bez licitacije odabere aktuelna vlast. Kako to izgleda, videli samo sa prodajom i davanjem u zakup zemlje Arapima.

Da ne bude zabune: nemamo mi ništa protiv Arapa, ali imamo svašta protiv prodavanja tuđeg (dok restitucija još nije završena) i davanja vojvođanske zemlje tajkunima, i domaćim i stranim.

Političkim strankama Vojvođanski klub poručuje da se ne kite tuđim perjem i da ostave poljoprivrednike da se, kako znaju i umeju, bore za zemlju od koje žive. Ako od dvehiljadite na ovamo nisu bile u stranju da donesu zakon u interesu poljoprivrede i poljoprivrednih domaćinstava, sad je vreme da se sklone.

Ujedno, pozivamo Skupštinu i Vladu Vojvodine kao institucije, Poljoprivredni fakultet, VANUK i nevladine organizacije, stručnu i intelektualnu elitu (verujemo da ih još ima), da se o ovom pitanju izjasne i da na sve načine koji su im na raspolaganju podrže zahteve i proteste vojvođanskih poljoprivrednika.

 

Dr Branislava Kostić,
Predsednica Vojvođanskog kluba

[1] Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu stavljen je na javnu raspravu od 30. jula do 18. avgusta 2015. godine, što znači da je rasprava o jednom od najznačajnijih zakona za celu Srbiju, a posebno za Vojvodinu, održana u jeku godišnjih odmora u trajanju od 13 radnih dana (oficijelne rasprave, koje je organizovalo Ministartsvo u Beogradu, Novom sadu i Nišu, planirano su trajale ukupno 7,5 sati, jer je svaka od njih bila ograničena na dva i po sata)!