Šta nam dolazi u paketu sa „Svinjskim Baronom“ Klemensom?

Novi Sad, 1. mart 2016.

Dolazak Klemensa Tenisa, većinskog vlasnika (55%) holding kompanije „Tönnies“ (Tenis) u Srbiju – pripremljeno je usvajanjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, za koji su i Vojvođanski klub i predstavnici vojvođanskih paora od početka tvrdili da se usvaja upravo zato da omogući Tenisov dolazak. Imajući u vidu da se ugovor sa Tenisom planira za juni, sada je verovatno poslednji momenat da se pitamo: kako će proći naši poljoprivrednici kao kooperanti Tenisa, kad se ima u vidu o kakvoj se kompaniji, zapravo, radi. Imajući u vidu veličinu Tenisa, moramo se pitati i kava budućnost čeka našu poljoprivredu generalno, a posebno poljoprivredu u Vojvodini.

Tenisov znakFirma Tenis planira da uloži 300 miliona evra u „srpsko stočarstvo“, što zvuči veoma dobro. Pitanje je, međutim da li će naše stočarstvo od te investicije imati korist ili štetu!

Tenisu su za početak obećane dozvole za uvoz 300.000 svinja, s tim da je nedavno već odobren uvoz 133.650 svinja, tako da je logično očekivati da će se taj broj ubrzano povećavati. Kada se zna da se u celoj Srbiji danas klanično obradi 2,8 miliona svinja, to već sada izgleda kao uvod u postepenu eliminaciju naših uzgajivača, na račun sumnjivog uvoza svinja, kako to već sada rade veliki domaći klaničari i prerađivači mesa. Očito i Tenis računa na isplativo poslovanje u kome će se uvoziti jeftino meso na isteku roka trajanja, nižeg kvaliteta, a proizvodnja će se samo pokrivati kvalitetnim domaćim tovljenicima. Cenu će određivati monopolista Tenis, što je dovoljno da zaista uplaši domaće uzgajivače, jer je već danas otkupna cena svinja tako niska da je na granici isplativosti.

Dodajmo tome da je plan, koji su potvrdili i Tenis i Vučić da se izgradi savremeno „vertikalno preduzeće“, koje će obuhvatiti proizvodnju žitarica za ishranu, proizvodnju i klanicu tovnih svinja, odnosno Tenis planira da zaokruži monopol u celoj oblasti uzgoja i prerade svinja u Srbiji!

U takvim okolnostima neodgovorno je zanemariti činjenice koje su o kompaniji Tenis poznate. Pre svega, Tenis je kompanija koja je na tržištu Nemačke i Evrope, ali i Rusije, zahvaljujući brojnim sudskim procesima, poznata po lošem kvalitetu mesa i mesnih prerađevina, prevarama kupaca u pogledu sastava mlevenog mesa i mesnih prerađevina, bezobzirnom iskorišćavanju radnika, pranju novca i prevarama na štetu dobavljača, uz optužbe vezane za utaju poreza, u vezi sa kojima istražne radnje u Nemačkoj još uvek traju. Ista kompanija je u Srbiji primljena sa najvišim počastima, a država Srbija je zbog te kompanije promenila svoj Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kako bi najbolje oranice i pašnjaci mogli da se iznajme na više decenija Klemensu Tenisu, po ceni koju u direktnoj pogodbi dogovori sa Ministarstvom.

Premijer Vučić je ponosan što je u Srbiju doveo Tenis (Tönnies), koji godišnje zakolje preko 17 miliona svinja i skoro pola miliona goveda, uz godišnji obrt od 5,6 milijardi evra. Ispostavilo se, međutim, da Tenis, koji jeste jedna od najvećih nemačkih kompanija za proizvodnju i preradu mesa, dolazi u Srbiju, ne zato što želi, već zato što mora! Nakon optužbi na račun Tenisa u 2007, 2011, i 2014. godini, tokom 2015 godine Nemački istražni organi se ozbiljno usmeravaju na Tenisovu utaju poreza, koju Nemačka država ne prašta nikome. Računa li Tenis da će mu država Srbija, za razliku od Nemačke, opraštati porez?

Kako da poverujemo da će Tenis u Srbiji zaposliti 8.000 radnika, kad ukupno, u svim zemljama u kojima ima pogone, ima manje od 10.000 zaposlenih? S druge strane, jasno je da Tenis dolazi, između ostalog i zato što je Vučić javno obećavao našu radnu snagu kao najjeftiniju, a upravo Tenis je firma protiv koje su i sindikati i država pokrenuli više sudskih procesa u vezi sa zapošljavanjem, visinom plate i ukupnim odnosom prema radnicima. Veći deo ljudi koji su zaposleni u Tenisu nema stalne ugovore, već se angažuje za najteže poslove preko kooperantskih firmi. Najčešće se radi o ljudima iz Poljske, Rumunije i Bugarske, od kojih većina radi za Tenisove kooperante koji su zvanično registrovani u istočnoevropskim zemljama. Zarade tih radnika su, ne samo ispod nivoa zarada u Nemačkoj, već i ispod prosečnih zarada u tim zemljama u kojima su radnici zvanično prijavljeni da rade. Zato je Pokrajinsko ministarstvo rada Severne Rajne-Vestfalije optužilo Tenis za iscrpljujuće radno vreme, netransparentne ugovore sa stranim radnicima i lošu zdravstvenu zaštitu zaposlenih. Mediji su pisali o „plaćenim robovima“ iz istočne Evrope, koje Tenis nastanjuje u neuslovne kolektivne smeštaje, slične zatvorima. Da bi sproveo potpunu kontrolu i što potpuniju eksploataciju radnika, koji nemaju pravo na odmor ni u toku dana, ni u toku nedelje, a ni u toku godine, Tenis je u svim svojim objektima instalirao kamere za nadzor, za koje je sudski utvrđeno da su u velikom broju nelegalno postavljene, u toaletima, tuš kabinama i menzama. Za ovaj prekršaj Tenis je sredinom maja 2010. godine u Nemačkoj morao da plati 80.000 €, zbog nelegalnog nadzora zaposlenih.

Da prevare Tenisa nisu vezane samo za izrabljivanje radnika svedoči i suđenje koje je počelo 23.02.2011. godine. Tenis je optužen za prevaru potrošača, kojima je prodavano upakovano meso koje po sastavu nije odgovaralo deklaraciji, jer je umesto navedenog procenta goveđeg mesa, koje je skuplje, isporučivano svinjsko koje je znatno jeftinije. Prevara se odnosila na 175 miliona pakovanja koji su prodati u periodu između 2005. i 2007. godine u lancima supermarketa, čime je Tenis ostvario višemilionsku korist na štetu kupaca. Tenis je nakon 6 meseci suđenja uspeo da dobije obustavu procesa, za koju je morao zvanično da plati odštetu u iznosu od 2,89 miliona evra.

Sudski proces protiv Tenisa za utaju poreza preko Lihtenštajna i podmićivanje preko Kipra, još uvek nije završen. Proces vodi Public Prosecution Department Bochum (Odeljenje javnog tužilaštva Bohuma), Zajedno sa Državnim zavodom za krivične istrage i utaju poreza Severne Rajne.

Istovremeno, svako ko hoće, može da zna da se protiv Klemensa Tenisa vodi i sudski postupak za vlasništvo nad kompanijom, koji su pokrenula deca njegovog brata Bernda Tenisa, koji je 1971. godine osnovao kompaniju Tenis i nasleđem ostavio jednu polovinu svojoj maloletnoj deci, a drugu Klemensu. Kako je „Svinjski baron“ došao do naknadnih 5% +2% kompanije, čime je postao većinski vlasnik, moraće da dokaže na sudu i to nije predmet našeg obraćanja javnosti, osim u delu koji se odnosi na neizvesnu budućnost vlasništva nad kompanijom sa kojom će Srbija potpisati višedecenijski ugovor o zakupu nad najboljim vojvođanskim oranicama i pašnjacima.

Ne zanima nas ni da li su Gaspromove godišnje uplate (od 2011. godine) za sponzorstvo fudbalskom klubu Šalke 04 (17 miliona evra godišnje), u kojem je Tenis šef nadzornog odbora, zapravo kontra usluga za zarade Tenisa u Rusiji. Odnosno, zanimaju nas samo kao mogući model podmićivanja i isplate mita u međunarodnim ekonomskim odnosima, koji se može primeniti bilo gde, pa i u Srbiji.

Zato postavljamo pitanje: ko će odgovarati, ako Tenis uništi i ovo što je preostalo od domaćeg uzgoja i prerade svinja u Srbiji, a pre svega u Vojvodini? A i ako neko bude odgovarao: hoće li to vaskrsnuti uništenu poljoprivredu?

Za Vojvođanski klub
Dr Branislava Kostić, Predsednica

Napomene: