Šetali Novim Sadom za „republiku Vojvodinu“

5. oktobar 2015., B92

7848723355479829785a9581447910_v4_bigŠetnja je protekla bez incidenata, a okupljeni su od Trga slobode sa stranačkim zastavama i zastavama Vojvodine prošetali do zgrade pokrajinske vlade, gde su se okupljenima obratili funkcioneri pomenutih stranaka.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić rekla je da je vreme da se posle 27 godina reši pitanje Vojvodine.

„Naš cilj je da Vojvodina bude republika, a do tog cilja ćemo doći ovakvim šetnjama, razgovorima i izborima“, rekla je Kostić.

Ona je kazala da je Vojvođanski klub protiv nasilja na ulicama i da želi da mirnim putem ostvari svoje ciljeve.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić rekao je da je današnja šetnja treća koju zajednički orgnizuju VP i VK.

Prema njegovim rečima, Vojvodina treba da bude republika u federalizovanoj Srbiji.

„Kada Vojvodina bude republika neće se postavljati pitanje da li joj treba udeliti pet ili sedam odsto budžeta Republike, već će u njoj ostajati sve ono što su njeni građani zaradili“, kazao je Odžić.

Na početku šetnje nekoliko momaka koji su nosili srpske zastavama umešalo se u kolonu, ali su uz intervenciju policije brzo izašli iz kolone, tako da nije došlo do inicidenata.

Sat vremena nakon početka šetnje, u Dunavskoj ulici kod spomenika Jaši Tomiću, okupilo se nekoliko mladih ljudi sa srpskim zastavama i majicama na kojima je pisalo Srbija, koji su Tanjugu rekli da je taj skup organizovala „Inicijativa za zdravu Srbiju“.