Šetale pristalice VP i VK

5. oktobar 2015., RT Vojvodine

NOVI SAD – Vojvođanska partija (VP) i Vojvođanski klub (VK) organizovali su danas u Novom Sadu „Šetnju za Vojvodinu“, sa koje je poručeno da bi ta pokrajina trebalo da bude republika.

Šetnja je protekla bez incidenata, a okupljeni su od Trga slobode sa stranačkim zastavama i zastavama Vojvodine prošetali do zgrade pokrajinske vlade, gde su se okupljenima obratili funkcioneri pomenutih stranaka.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić rekla je da je vreme da se posle 27 godina reši pitanje Vojvodine.

„Naš cilj je da Vojvodina bude republika, a do tog cilja ćemo doći ovakvim šetnjama, razgovorima i izborima“, rekla je Kostić.

Ona je kazala da je Vojvođanski klub protiv nasilja na ulicama i da želi da mirnim putem ostvari svoje ciljeve.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić rekao je da je današnja šetnja treća koju zajednički orgnizuju VP i VK.

Prema njegovim rečima, Vojvodina treba da bude republika u federalizovanoj Srbiji.

„Kada Vojvodina bude republika neće se postavljati pitanje da li joj treba udeliti pet ili sedam odsto budžeta Republike, već će u njoj ostajati sve ono što su njeni građani zaradili“, kazao je Odžić.

grafiti-mlada-vojvodina-separatizam-beta-dragan-gojic-jpg_660x330Na početku šetnje nekoliko momaka koji su nosili srpske zastavama umešalo se u kolonu, ali su uz intervenciju policije brzo izašli iz kolone, tako da nije došlo do inicidenata.

Sat vremena nakon početka šetnje, u Dunavskoj ulici kod spomenika Jaši Tomiću, okupilo se nekoliko mladih ljudi sa srpskim zastavama i majicama na kojima je pisalo Srbija, koji su Tanjugu rekli da je taj skup organizovala „Inicijativa za zdravu Srbiju“.

„Cilj našeg okupljanja je da separatističkim snagama pokažemo da je Srbija jedinstvena i da nikakve šetnje, ni lažna obećanja, ni priče neće uspeti da je podele“, rekao je Miodrag Milikić iz „Inicijativa za zdravu Srbiju“.

Mlada Vojvodina: Marš a ne šetnja

Plakati sa porukama „Marš a ne šetnja“, koje je potpisala organizacija Mlada Vojvodina, osvanuli su jutros u Novom Sadu. Na crno-belim plakatima manjeg formata piše „Izdajnici!!! Marš a ne šetnja!!!“, sa potpisom Mlade Vojvodine i tri zvezdice sa vojvođanske zastave.

Ta organizacija je optužila Vojvođansku partiju i Vojvođanski klub da rade na „obesmišljavanju republikanske ideje“ i da su „plaćenici“ predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića.

„Način na koji se oni bore za Vojvodinu je samo obesmišljavanje republikanske ideje od finansijera iz Beograda. Mlada Vojvodina smatra da treba organizovati Marš za Republiku!“, ranije je saopštila ta organizacija.

Mlada Vojvodina se ogradila i od Lige socijaldemokrata Vojvodine i pozvala tu stranku da prestane da „obmanjuje javnost“ i da počne „radikalizaciju vojvođanskog pitanja“.

Mlada Vojvodina je prošle sedmice u više vojvođanskih gradova ispisivala grafite „Vojvodina = Katalonija“.