RTS: Održana „Šetnja za Vojvodinu“

5. oktobar 2015., Radio-televizija Srbije

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub organizovali su u Novom Sadu „Šetnju za Vojvodinu“, sa koje je poručeno da bi Vojvodina trebalo da bude republika. Šetnja je protekla bez incidenta.

Učesnici „Šetnje za Vojvodinu“ su od Trga slobode sa stranačkim zastavama i zastavama Vojvodine prošetali do zgrade pokrajinske vlade, gde su se okupljenima obratili funkcioneri Vojvođanskog kluba, prenosi Tanjug.

Učesnici

Učesnici „Šetnje za Vojvodinu“

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić rekla je da je vreme da se posle 27 godina reši pitanje Vojvodine.

„Naš cilj je da Vojvodina bude republika, a do tog cilja ćemo doći ovakvim šetnjama, razgovorima i izborima“, rekla je Kostić.

Istakla je da je Vojvođanski klub (VK) protiv nasilja na ulicama i da želi da mirnim putem ostvari svoje ciljeve.

Predsednik Vojvođanske partije (VP) Aleksandar Odžić rekao je da je današnja šetnja treća koju zajednički orgnizuju VP i VK. Dodaje da Vojvodina treba da bude republika u federalizovanoj Srbiji.

Učesnici

Učesnici „Šetnje za Vojvodinu“

„Kada Vojvodina bude republika neće se postavljati pitanje da li joj treba udeliti pet ili sedam odsto budžeta Republike, već će u njoj ostajati sve ono što su njeni građani zaradili“, rekao je Odžić.

Na početku šetnje nekoliko momaka koji su nosili srpske zastave umešalo se u kolonu, ali su uz intervenciju policije brzo izašli iz kolone, tako da nije došlo do inicidenata.

Sat vremena nakon početka šetnje, u Dunavskoj ulici kod spomenika Jaši Tomiću, okupilo se nekoliko mladih ljudi sa srpskim zastavama i majicama na kojima je pisalo „Srbija“. Oni su za Tanjug rekli da je taj skup organizovala „Inicijativa za zdravu Srbiju“.