Poništavanje doktorata Beljanskog – raščišćavanje terena pred raspravu o promeni Ustava

Novi Sad, 14. novembra 2016.
Slobodan Beljanski

Slobodan Beljanski

Pristajanje na javno ponižavanje čoveka koji, pravno gledano, nije načinio nikakav prekršaj, predstavlja vid saučesništva u pravnom i javnomnjenjskom nasilju nad njim! Tim pre što je u pitanju čovek koji je dostojanstveno decenijama branio čast svoje profesije i zalagao se za pravo i pravdu

Pravni fakultet u Novom Sadu je, na osnovu izveštaja komisije na čijem čelu je bio prof. dr Branislav Ristivojević, doneo odluku o poništavanju doktorata gospodina Slobodana Beljanskog, jednog od najeminentnijih pravnika Srbije.

Kao razlog za ovakvu odluku navedeno je da prilikom odbrane doktorske teze 2011. godine gospodin Beljanski nije podneo Zahtev za odbranu, mada je Nastavno naučno veće Pravnog fakulteta 1. marta 2001. jednoglasno donelo odluku da se formira komisija za odbranu i da se pristupi procesu odbrane. Tom prilikom je izabrana i komisija za odbranu u koju su ušli najugledniji teoretičari Krivičnog procesnog prava, prof. dr Momčilo Grubač i prof. dr Zagorka Jekić.

Već i iz navedenog je očito se ne radi o formalno-pravnim razlozima za poništavanje doktorata gospodina Beljanskog, a sam Fakultet činjenicu da je doktorat zvanično stavljen u proceduru odbrane objašnjava „vanrednim stanjem koje je tad vladalo na fakultetu“, kao da krivicu za „takvo stanje“ (ako ga je i bilo) snosi doktorant, a ne sam Fakultet.

O čemu se zapravo radi? Zašto se poništava doktorat čiji sadržaj i/ili formu niko ni na koji način ne osporava, doktorat jednog od najeminentnijih pravnika ove zemlje, cenjenog profesora, bivšeg predsednika Saveza advokatskih komora Jugoslavije i Advokatske komore Vojvodine, priznatog filozofa prava…

Deo odgovora se, svakako, nalazi u daljem nabrajanju funkcija i delatnosti gospodina Beljanskog, jer se radi o čoveku koji se decenijama borio za vladavinu prava, bio veoma aktivan član Saveta za borbu protiv korupcije, borac za autonomiju Vojvodine, advokat koji je samostalno ili kao deo tima devedesetih branio ljude koji su otpušteni ili upućeni na „prinudne odmore“ u Radio televiziji Vojvodine (RTV NS), dok danas zastupa ljude otpuštene na RTV, kao i mnoge druge;  istaknuti pravnik koji je jasno i nedvosmisleno osudio politikantsku odluku Ustavnog suda Srbije povodom Statuta Vojvodine, ali i čovek koji nije dozvolio diskriminaciju među akreditovanim pravnim fakultetima u zemlji, posebno ne u pogledu članstva u Advokatskoj komori Vojvodine, u kojoj su se različite struje nedavno sukobile upravo na toj temi.

Iz svega navedenog se vidi da vlast ima mnogo razloga pokuša da ukalja ime gospodina Beljanskog, a svi proizilaze iz jednog: gospodin Beljanski je počeo da smeta aktuelnoj vlasti na takav način da nikakvo direktno sukobljavanje sa njim nije dolazilo u obzir. Zato su poslušnici aktuelne vlasti uradili jedino što su umeli – pokušali su da ga diskredituju tamo gde je najjači – na stručnom i profesionalnom planu, koristeći klasične metode autokratske vlasti prema onima koji misle i rade mimo diktata.

Pravni fakultet Novi Sad sa zastavom Knjaževine Srbije - pre nego što je ona proglašena za "tradicionalnu zastavu Vojvodine"

Pravni fakultet Novi Sad sa zastavom Knjaževine Srbije – pre nego što je ona proglašena za „tradicionalnu zastavu Vojvodine“

Kao uvod u javnomnenjsku raspravu o promeni Ustava, vlast pokušava da raščisti teren, uklanjajući ili blateći sve one koji će, po prirodi stvari, biti na čelu borbe za moderan, građanski Ustav, u kome će se, između ostalog, morati rešiti pitanje nezavisnosti sudstva i ustavno-pravnog položaja Vojvodine u Republici Srbiji. A, o oba ova pitanja, kao i o mnogim drugim koja su važna za izmene postojećeg Ustava,  gospodin Beljanski je već pokazao da ima šta da kaže.

Zato pozivamo profesore Novosadskog Univerziteta, kao i profesionalna udruženja, pre svega Advokatsku komoru Vojvodine, da se javno, stručno i bez dodvoravanja aktuelnim vlastima izjasne o ovom slučaju, uz napomenu da se AKS već oglasila u odbranu prava gospodina Beljanskog. Takođe pozovamo nevladine  organizacije i građane da izraze svoj stav.

Gospodin Beljanski je uvek radije bio dostojanstven nego poslušan. Budimo i mi, podržimo ga. Uz jasnu svest da se radi o nasilju sistema i njegovih poslušnika prema čoveku koji misli drugačije!

Danas je njihova meta Slobodan Beljanski, sutra će to biti bilo ko od nas.

Puno pozdrava uz naš slogan

„Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju“

Za „Vojvođanski klub“
Dr Branislava Kostić, Predsednica