Nikada se nećemo pomiriti sa negiranjem antifašističkih vrednosti u Vojvodini

Zajedničko Saopštenje Vojvođanskog kluba i Saveza antifašista Vojvodine

U Novom Sadu, Glavnom gradu Vojvodine, 21. juna 2018.


Povodom odluke Skupštine AP Vojvodine  o utvrđivanju i svečanom obeležavanju datuma od pokrajinskog značaja

Vojvođanski klub i Savez antifašista Vojvodine pozdravljaju inicijativu da Vojvodina obeležava datume od značaja za svoju istoriju i time jača vlastiti regionalni identitet i istorijski subjektivitet. Ipak, način na koji je to realizovano u praksi duboko je antivojvođanski i podstiče nacionalističke atmosferu i podele u vojvođanskom društvu.

Sa ogorčenjem konstatujemo da je iz spiska datuma od značaja za istoriju Vojvodine izbrisana njena slavna antifašistička tradicija. Naprednjački režim Igora Mirovića u Vojvodini time je pokazao neskriveni prezir prema vrednostima i značaju antifašizma u istoriji naše pokrajine. Ovakvi potezi mogli bi imati nesagledive posledice po budućnost Vojvodine.

Poručujemo vladajućoj nacional-šovinističkoj većini u pokrajinskom parlamentu da se Vojvodina nikada neće pomiriti sa tim da nam oni koji Vojvodinu ne vole i ne razumeju brišu najsvetlije tradicije naše prošlosti. Uz to, ukazujemo na strašan paradoks: instutucije skupštine i vlade Vojvodine, oni koji primaju platu kao funkcioneri Autonomne pokrajine, odbacili su predlog da se obeležava dan kada je ta pokrajina nastala. Podsećamo naprednjačku vlast Igora Mirovića da su oni funkcioneri iste AP Vojvodine koja je nastala 31. jula 1945. godine. Ako im se to ne sviđa, neka odstupe sa svojih mesta.

I najzad, svi datumi koje je aktuelni naprednjački režim u Vojvodini predložio tiču se pojedinih nacionalnih zajednica. Nije slučajno što su odbili sve predloge da se obeležava makar i jedan datum koji bi ukazivao na zajednički život i integrativnost svih naroda u Vojvodini. Cilj je jasan – treba nas nacionalno izdeliti, etnički i verski ispracelisati da bi se zavađenom Vojvodinom lakše vladalo. Cilj je ubiti svaki integrativni vojvođanski identitet i Vojvodinu svesti na federaciju nacionalizama.

Takvim pristupom dižu se zidovi među ljudima, seju podele i omraze, tako da je zaključak jasan: prekjuče je Vojvodina skupo platila pravo na sopstvene praznike! Aktuelna vlast je, istovremeno, pokazala da je spremna na različite ustupke, ukoliko vode ka ostvarivanju njihovog osnovnog cilja – pretvaranja Vojvodine u nacionalno rascepkanu i razjedinjenu pokrajinu, koju samo velikosrpski nacionalizam može držati na okupu.