Najava: Dvodelna tribina Vojvođanskog kluba sa Želimirom Žilnikom u CK13

Vojvođanski klub organizuje vrlo zanimljivu dvodnevnu i dvodelnu tribinu pod nazivom „Žilnik – Filmom protiv stanja“, čiji je autor naš proslavljeni filmski stvaralac Želimir Žilnik. Mesto održavanja obe tribine je CK13 (Vojvode Bojovića 13, Novi Sad).

U utorak, 3. decembra 2019. u 19h, prvi deo ove dvodelne tribine će biti posvećen iskustvima u radu sa nezavisnim i autorskim filmom.

 

 

Sedmicu kasnije, 10. decembra, na istom mestu i u isto vreme (19h), tema će biti „Iskustva sa dokumentarno igranim filmovima“.

 

 

Moderator oba dela tribine će biti Dragan Gmizić. Ovo je deo iz njegovog uvoda:

Početak profesionalne karijere Želimira Žilnika poklapa se sa zrelom fazom političkog, ekonomskog i opštedruštvenog jugoslovenskog razvoja. Socijalizam je bio na svom vrhuncu i činilo se da je obećano bolje sutra konačno stiglo. U svojim prvim dokumentarnim i igranim filmovima Žilnik hrabro i jasno postavlja pitanje – da li može bolje od ovoga? Kroz portrete običnih ljudi, on nepogešivo pronalazi prve pukotine u socijalističkom društvenom sistemu i dokumentuje ih svojom kamerom. Igrani i dokumentarni filmovi koji su usledili svedoče o životima ljudi u surovim okolnostima propalih ekonomskih reformi, različitih političkih transformacija, a zatim i nizu ratova koji će odneti desetine hiljada života, razoriti zajedničku državu, a njene građane ostaviti bez imovine. Žilnik nije samo svedok već i akter koji se filmom suprotstavlja stanju i zato sa njim razgovaramo o različitim temama – jugoslovenskom filmu i Crnom talasu, socijalizmu i kapitalizmu, Titu, Miloševiću i Vučiću ali i o Bregzitu i evropskoj tvrđavi.