Najava: Polaganje cveća na spomenik Vasi Stajiću u Novom Sadu 2019.

Poštovani prijatelji, pozivamo Vas da zajedno odamo poštu gospodinu Vasi Stajiću, skromnom ali beskompromisnom humanisti, nepotkupljivom intelektualcu i velikom čoveku, koji predstavlja simbol borbe za modernu, evropsku i višenacionalnu Vojvodinu.

Vojvođanski klub, Zavičajni klub Mokrinčana u Novom Sadu, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ tradicionalno organizuju POLAGANJE CVEĆA NA SPOMENIK VASI STAJIĆU U NOVOM SADU 10. februara 2019. godine (nedelja), na dan njegovog rođenja i smrti. U znak sećanja na Vasu Stajića (1878 – 1947) i dubokog poštovanja za sve što je učinio za Vojvodinu i Vojvođane, pozivamo sve nevladine organizacije, institucije, političke stranke i građane koji poštuju vrednosti i principe koje Vasa Stajić simbolizuje, da nam se pridruže, kako bismo to poštovanje zajedno i iskazali. Okupljenima će se u ime organizatora obratiti doc. dr Radivoje Jovović i učenici Osnovne škole „Vasa Stajić“ iz Novog Sada. Kao i svake godine, polaganje cveća će se održati 10. februara, u 11 časova, kod spomenika Vasi Stajiću u centru Novog Sada (ulica Žarka Zrenjanina, kod Banovinskog prolaza, u blizini Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine).

 


Vasa Stajić je 1928. godine napisao:

„Najveći nedostatak Vojvodine osećam u tome što su pale u zaborav slobodarske njene tradicije..“

„Budite svesni toga šta znači i šta vredi Vojvodina, pa s osmehom koji sažaljeva primajte sve pogrde koje se čuju protiv Vojvodine kad ona neće i ne može da bude niti Šumadija, niti Makedonija. Ponosite se time što su problemi mnogonarodne Vojvodine teži od ostalih naših problema, što je za njihovo rešavanje potreban širi vidokrug, staloženija pamet, mirniji tempo, širi zamah i duži dah. Naročito se vaspitajte za veću borbenost. Jovan Cvijić koji je dobro poznavao Srbiju, govorio nam je da će u novom sklopu države Vojvodina dobiti ono što bude umela sebi da otme.“

Danas, mi kažemo:

„VOJVODINE ĆE BITI ONOLIKO KOLIKO BUDE BORBE ZA NJU!“