Konstitutivna sednica i saopštenje za javnost novog Predsedništva Vojvođanskog kluba

24. decembra 2019., u Novom Sadu, Glavnom gradu Vojvodine


Predsedništvo Vojvođanskog kluba (VK) je na konstituitivnoj sednici jednoglasno usvojilo zaključak da će se bez kompromisa, svojim radom i delovanjem, suprotstaviti teškom, tri decenije dugačkom, pustošenju Vojvodine od strane nasilničkih i korumpiranih vlasti. Kulturno zaostajanje, ekonomsko propadanje, društvena provincijalizacija i nasilna etnifikacija Vojvodine, sprovode se sa željom da se njen identitetski, istorijski i kulturni kontekst prevrednuju, zatru, a ona sama svede na geografski pojam. Bez kompromisa, svojim radom i delovanjem, suprotstavićemo se takvim tendencijama šireći i članstvo i delatnost VK daleko izvan granica dosadašnje samodovoljnosti. Situacija u našem društvu odavno nije bila složenija i beznadežnija, a VK će i dalje biti krovna organizacija za sve one koji se nisu pomirili sa agresivnim nacionalističkim nasrtajima na Vojvodinu, njen evropski identitet i njene vrednosti kulturne, društvene i nacionalne različitosti.

Vojvođanski klub ostaje nadstranačka i nevladina organizacija, otvorena za sve one kojima je interes Vojvodine na prvom mestu, bez obzira na to iz koje demokratske političke opcije dolazili ili bili partijski neopredeljeni. Pozivamo slobodoumni i građanski orijentisani deo društva, javnost i medije da nam u navedenim namerama pomognu i partnerski se pridruže projektima i angažmanu koje ćemo ubrzo pokrenuti.

Podsećamo javnost da je 12. decembra 2019. u demokratskoj atmosferi i u trajanju od pet časova održana redovna izborna skupština Vojvođanskog kluba. Prisutni članovi Kluba imali su demokratsku mogućnost da biraju između dva kandidata za predsednika VK, kao i između više kandidata za članove Predsedništva. Izborni proces je bio od početka do kraja transparentan, a izabrani su ljudi nespornih biografija: univerzitetski nastavnici, advokati, naučnici i kulturni stvaraoci. Na samoj Izbornoj skupštini nije bilo ni jednog prigovora na tok izbornog procesa.

S tim u vezi, sa neprijatnim iznenađenjem smo primili vesti da su pojedini članovi nakon Izborne skupštine istupili iz Kluba, a da su kao argument naveli navodne nepravilnosti u izbornom procesu. Ponavljamo: na samoj Izbornoj skupštini nije bilo ni jednog jedinog prigovora na regularnost procesa, a kandidati su čestitali jedni drugima na izboru.

Vojvođanski klub neće ulaziti u javne polemike sa svojim bivšim nezadovoljnim članovima. Takođe, nećemo dozvoliti različite pokušaje diskvalifikacija legalno i legitimno izabranih predstavnika Vojvođanskog kluba.

Predsedništvo Vojvođanskog kluba poziva sve svoje članove i sve građane kojima je na srcu Vojvodina da ostave po strani sujete i da nam se pridruže u borbi za povratak dostojanstva i integriteta Vojvodine, uprkos svim njenim protivnicima koji bi da je izbrišu kao politički i svedu na geografski pojam.