Igor Mirović izabran za Predsednika Vlade Vojvodine

Tri dana nakon „kontramitinga“ koji je vlast organizovala protiv nezadovoljnih građana, za predsednika Pokrajinske vlade je izabran Igor Mirović, čovek koji više od dve i po decenije govori i radi protiv Vojvodine kao multinacionalne i multikulturne zajednice.

igor_mirovic_700_vojvodinaNjegov izbor predstavlja samo jedan u nizu događaja koji jasno svedoče o tome kakvu će vlast u naredne četiri godine imati građani Vojvodine. Na čelo vojvođanske Vlade došao je čovek koji je devedesetih godina, sa očiglednim ponosom, javno – prilikom gostovanja na radio Novom Sadu, obrazlagao da njegova stranka neće biti nehumana „kao oni u Hrvatskoj“, već će svim ne-Srbima obezbediti po sendvič i besplatan prevoz u jednom pravcu, da mirno odu iz „srpske Vojvodine“. Isti čovek je političke neistomišljenike umeo da pita zašto ne nose oružje kad se već „petljaju u politiku“ i s ponosom pokazivao svoje lično nauružanje sa kojim se kretao po gradu kao potpredsednik Skupštine Grada (1992. godine). Od devedesetih na ovamo, Vojvodina je za njega bila većinom samo „sever Srbije“, odnosno „severna srpska pokrajina“, a svi borci za autonomiju Vojvodine „separatisti“ i „neprijatelji Srbije“.

Izborom za predsednika Vlade Vojvodine Igor Mirović, konačno, ima priliku da svoje ideje pretvori i praksu.

Ima i onih koji smatraju da je Igor Mirović sada drugačiji čovek, odnosno da su njegovi stavovi i očekivana praksa  doživeli kopernikanski obrt, kao i u slučaju Aleksandra Vučića i Tomislava Nikoliča, koji su, svi zajedno – postaji „perjanice evropejstva“.

Najbolji dokaz za to da je u pitanju samo trenutna mimikrija, a ne stvarni obrt su, u slučaju Igora Mirovića, detalji koji su već sad vidljivi.

Prvi je činjenica da je aktuelna vlast u Novom Sadu organizovala „kontramiting“ protiv neposlušnih građana i to uz pomoć javniih preduzeća, uprave Grada i nepostojećih nevladinih organizacija nejasnih ciljeva. Zanimljivo je da opsceni, potencijalno incestuozni naziv jedne od njih,  „Daj patku tati“, nije sprečio politčke funkcionere SNS da na taj „kontramiting“ dovedu i decu.

Drugi detalj, koji bi mogao da posluži kao generalna metafora za novu vlast u Vojvodini je pretvaranje Sekretarijata za kulturu i javno informisanje u Sekretarijat za kulturu,  javno informisanje i odnos sa verskim zajednicama. Time je jasno stavljeno do znanja svim građanima Vojvodine da kultura, religija i informisanje za novu vlast predstavljaju novu sadržajnu celinu. Šta će to značiti za multinacionalnu Vojvodinu, može se pretpostaviti bez velikih teškoća. Posebno ako se ima u vidu da je prvi udar, pre samog preuzimanja vlasti, izvršen upravo na Javni servis Vojvodine. Nelegalno i nelegitimno smenjivanje urednika, zastrašivanje novinara, ukidanje najgledanijih emisija, sklanjanje nagrađivanih novinra, predstavljaju jasne poruke nove vlasti i tu nemamo dileme.

Ono prema čemu imamo dileme je činjenica da su oficijelni politički zastupnici nekih nacionalnih zajednica u Vojvodini tako lako zaboravili pretnje sendvičima i besplatnim prevozom u jednom pravcu, dajući time legitimitet ne samo novoj vlasti, već i Igoru Miroviću lično.

S druge strane, kada se neka vlast ponaša okupatorski, građani se prema njoj tako i ponašaju. Otuda protesti!

Zbog svega navedenog, Vojvođanski klub poziva građane Vojvodine da se prema aktuelnoj vlasti u Vojvodini, na čelu sa Igorom Mirovićem, ponaša doslovno i direktno onako kako ta vlast zaslužuje! U svim oblastima i na svakom koraku.