Đorđe Subotić, predsednik Vojvođanskog kluba – Izjava

Ohrabruje izjava kandidata za predsednika Koalicije «za bolji život» Borisa Tadića da će se nakon izbora voditi dijalog o Vojvodini. Međutim, taj dijalog se ne može voditi u okviru postojećeg ustavnog obima. Upravo je postojeći Ustav generatorr svih društvenih i ekonomskih kriza u Vojvodini. Predsednički kandidat mora imati u vidu da 56,07 odsto građana Vojvodine nisu prihvatili ovakav ustavni sadržaj autonomije Vojvodine. Ovim Ustavom se sprovode ustavno nasilje i ustavna tortura nad Vojvodinom započeti ustavnim amandamnima na Ustav Srbije 1989. godine, Ustavom iz 1990. i konačno aktuelnim iz 2006. godine. Takvi ustavni okviri doveli su Vojvodinu od nekada najrazvijenog područja bivše SFRJ uz Sloveniju i Hrvatsku, do nedovoljno razvijenog regiona republike Srbije!

Predsednički kandidat treba da ima u vidu da ovim Ustavom nisu ispunjene ni međunarodne obaveze prema Vojvodini (Londonska mirovna konferencija 1992. godine) Građankama i građanima Vojvodine nisu vraćena utavna prava.

Dijalog, svakao da, ali na novim osnovama. Nova Vojvođanska ustavna inicijativa sa Četvrte vojvođanske konvencije predlaže federalizaciju Srbije. Dakle, dijalog je poželjan i dobrodošao, ali to treba da bude u okviru ideje o federalnoj Srbiji i Vojvodini kao federalnoj ravnopravnoj jedinici sa statusom republike.

Đorđe Subotić

Novi Sad, 20. april