31. juli – Dan antifašističke Vojvodine

Pozivamo Vas na tribinu „Vojvođanskog kluba“ – „31. juli – Dan antifašističke Vojvodine„, povodom obeležavanja 31. jula 1945. godine.

Tribina će se održati 31. jula 2019. godine, od 20h, u sali u Železničkoj 28, III sprat, Novi Sad.

Govornici će biti: dr Milivoj Bešlin, doc. dr Marko Božić i doc. dr Dinko Gruhonjić, a moderator – dr Branislava Kostić.

 

 

Poziv Vojvođanskog kluba se odnosi na  građane Vojvodine za koje je 1945. – godina oslobođenja od fašizma, koji pri tome znaju da je „sever Srbije“ geografski pojam, a „Vojvodina“ – pojam koji obuhvata politički, ekonomski, istorisjki i kulturni identitet ravnice, koja se nosi u srcu.

Stoga ovaj poziv upućujemo i građanima  i organizacijama (NVO, grupe saoorganizovanih građana, političke partije i pokreti…).

Vojvođanski klub je, kao organizator, želeo da se ova tribina održi ili u Skupštini Vojvodine (što bi bilo najprirodnije) ili u CK 13 (gde se okuplja mlađa, nesumnjivo antifašistička publika).

Ideja da se tribina održi u Skupštni Vojvodine, nije mogla biti realizovana jer su „u zgradi Skupštine Vojvodine, sve sale zauzete“, kako su nam iz SV odgovorili. U CK13 je počeo kolektivni godišnji odmor, ali je važno da spremnost za saradnju postoji. Stoga se nadam da ćemo se u tom prostoru svakako videti od jeseni, što se za Skupštinu Vojvodine ne može tvrditi.

No, značaj nekoj tribini ne određuje lokacija, već ko govori i šta se na tribini (iz)govori. U tom kontekstu, ovo svakako neće biti obična tribina.