Vojvođanski klub poziva na ujedinjenje Vojvođanskih snaga oko zahteva za status Republike

Novi Sad, 2. april 2018., izvor: Autonomija

 

Šest godina od Četvrte vojvođanske konvencije

 

Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozvala je danas sve koji sebe smatraju zastupnicima interesa Vojvodine da ostave po strani sve međusobne nesporazume i da se okrenu borbi za status Vojvodine kao republike u federalizovanoj Srbiji.

“Vojvođani, ujedinimo se da nam Vojvodinu ne bi potpuno okupirali i nepovratno preuzeli, rasprodali i uništili oni kojima je jedino istorijsko dostignuće kreativna ponuda sendviča nesrbima”, navela je u saopštenju za javnost predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Ona je podsetila da je pre šest godina održana Četvrta vojvođanska konvencija, na kojoj su usvojena dva dokumenta: Deklaracija o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije u Saveznu Republiku Srbiju i Nova vojvođanska ustavna inicijativa.

U deklaraciji je iznet zahtev da se država Srbija federalizuje, odnosno da ima dve federalne jedinice – Republiku Srbiju i Republiku Vojvodinu. U Ustavnoj inicijativi taj zahtev je konkretizovan.

“Danas, šest godina nakon usvajanja Deklaracije, resursi Vojvodine su manji nego ikada, najplodnija vojvođanska zemlja je prodata ili data u zakup bez realne nadoknade, naša industrija, poljoprivreda, željeznica, zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura… sve je devastirano, opljačkano i osakaćeno. Stvarne autonomije više nema, a i formalna je pred gašenjem. Umesto vrednih Vojvođana glavnu reč vode domaći i strani tajkuni i partijski moćnici”, ocenila je Branislava Kostić.

Prema njenim rečima, tačno 100 godina nakon priključenja Vojvodine Srbiji, zahtev: “Vojvodina Vojvođanima”, koji su Vojvođani izneli još 1932. i ponovo 1935. godine, aktuelniji je nego ikada.

“Vojvođanski klub podseća sve koji sebe smatraju zastupnicima interesa građana Vojvodine, bez obzira na to kad su i odakle došli u Vojvodinu, koje su nacije, kojim jezikom govore, kom se bogu mole i u koju bogomolju idu:‘Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju!’”, poručila je Branislava Kostić.


 

Pogledajte i druge objave i reakcije povodom ovog poziva: