Obren Markov: Vojvodina mora da iznedri jaku političku opciju

Ja sebe, već duže vremena, najbliže opisujem kao vojvođanskog separatistu. Mislim da je vreme za iskrenost u odgovoru na ovo pitanje, baš zato što je ovako teško vreme. Naravno, za Vojvodinu je idealna pozicija bila ona koju je imala po Ustavu iz 1974., ali te države u kojoj je taj Ustav postojao i mogao da postoji više nema i neće je skoro biti. Ostala je samo Srbija, mala, siromašna, poluluda, zatucana, sa snažnim religijskim uticajem, korumpirana, politički nezrela. Nacionalistička i sa nakaradnim i preterano pojednostavljenim sistemom vrednosti. U njoj nema mesta za ideju složene države.

Srbija – kada to kažem, mislim njena politička elita, koja je sada dobrim delom iz Bosne – nikada neće zaista prihvatiti Vojvodinu sa izvršnom, sudskom i zakonodavnom vlašću, odnosno nikada neće prihvatiti Srbiju kao federativnu državu. Čak i da se federativna Srbija nekim čudom ostvari, takva država bi sve vreme bila napadana i urušavana iznutra i verovatno ne bi preživela prvu veću krizu. I onda bi već ista ili eventualno sledeća generacija morala opet da vodi ovu istu borbu, iznova i iznova. Praktično bismo bili zemlja unutrašnjeg zamrznutog konflikta, osuđena u najmanju ruku na nazadovanje. Takva država se troši u stalnim sukobima oko istih osnovnih pitanja sopstvene konstitucije, umesto na pitanja kako da se napreduje, organizaciono, finansijski, ideološki, kulturno.

Pročitaj ceo prilog >>

„Prisajedinjenje“ se nikada nije desilo

Vojvođanski klub danas, kada su Srbiji puna usta Velike narodne Skupštine i njenih odluka, pita: ima li Srbija nameru da Vojvodinu nastavi da pljačka, ponižava i izrabljuje i narednih sto godina, ili je ovih prvih sto bilo dovoljno?

(napomena: članak sadrži kopiju originalnih Odluka Velike Skupštine)

Pročitaj ceo prilog >>

Kolaboracije sa okupatorom ne sme biti!

Danas je pred nama posao koji naše generacije moraju da urade. Novi Sad 2018. godine nije oslobođen od fašizma, jer fašisti slobodno manifestuju ulicama nekadašnjeg Grada heroja. Danas više nema slobodne Vojvodine. Multinacionalna i multikonfesionalna autonomna Vojvodina se zatire i sistematski pljačka, a proklamuje čista „srpska“ Vojvodina – bez prava, dostojanstva, imovine i autonomije.

Zato pozovamo sve vojvođanske partije i pokrete da se  oslobode ponižavajućeg kolaboracionističkog zagrljaja vlasti i da pređu sa reči na dela. Tek tada, moći ćemo da pozovemo građane da nas slede – do konačnog oslobođenja Vojvodine.

Pročitaj ceo prilog >>

11 godina moderne zastave Vojvodine

Zastava Vojvodine ustanovljena je 27. februara 2004. godine, kada je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine usvojila Odluku o vojvođanskoj zastavi. Pravo na zastavu je ustavom definisano pravo – članom 183 Ustava Republike Srbije određeno je pravo pokrajine da uređuje zastavu i grb, kao svoja obeležja. Ona je crvene, plave i bele boje, čime se ukazuje na to da je Autonomna pokrajina Vojvodina deo Republike Srbije. Tri žute zvezdice u plavom polju predstavljaju tri vojvođanske regije – Srem, Banat i Bačku. Vojvođanska zastava simbolizuje posebnosti Vojvodine: multikulturalnost, višejezičnost i ravnopravnost svih građanki i građana bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Zastava Vojvodine ima i svoj... Pročitaj ceo prilog >>

Vojvodina

Iako Vojvodina predstavlja prostranu ravnicu, u njoj postoji nekoliko većih reljefnih celina: planine, pešcare, lesne zaravni, lesne terase, aluvijalne ravni vojvođanskih reka i neotektonske depresije. One se među sobom razlikuju po visinskim odnosima, geološkoj građi, genezi, evoluciji i nizu drugih specifičnosti.
Iz nepregledne vojvođanske ravnice dižu se dve niske planine – Vršačke planine i Fruška gora.

Pročitaj ceo prilog >>
Trenutna stranica: 1 od ukupno 212