Vlast uklanja prepreke ka potpunom jednoumlju i neograničenoj vlasti jednog čoveka

Novi Sad, 28. decembra 2015.

Marketinška akcija u kojoj je za 24 sata uhapšeno 80 osoba za različite vidove navodne korupcije, kratkovido je, od strane opozicije, okarakterisana kao progon političkih neistomišljenika.

Ne, nije u pitanju samo progon političkih neistomišljenika! U pitanju je dugoročna, koordinisana i sistemska akcija vladajuće koalicije, čiji je cilj raščišćavanje političke i privredne scene Srbije! Na taj način aktuelna vlast želi da ukloni prepreke ka ostvarenju njenih ključnih ciljeva, koji se daju sažeti u jedan: potpuna kontrola nad svim ljudima i procesima u Srbiji! Najbitniji „kockice“ tog plana su: uklanjanje neistomišljenika, stvaranje uslova za dominaciju krupnog kapitala, nemoć radnika i sindikata, apsolutna zavisnost malih i srednjih privrednika od milosti partijske države, zastrašivanje i nesigurnost građana, dosledna i potpuna centralizacija Srbije i uništavanje autonomije „neposlušne“ Vojvodine.

Svima je jasno da je apsolutno neverovatno da se svi procesi po kojima je uhapšeno 80 ljudi završe u jednom danu, kao što je jasno i to da su većina uhapšenih članovi opozicionih partija. Svi dosadašnji procesi posle kojih su optužnice povučene ili istražni postupak obustavljen, su dokaz da se hapsi po nalogu valdajuće partije, bez valjanih dokaza i osnove, a optuženi se puštaju kad je šteta pojedincima, njihovim porodicama i partijama već naneta. Ili kad se, kao Subotiću, „steknu uslovi“ da se neko ko je (postao) blizak vlastima pusti. To unosi zebnju u sve građane i odbija časne ljude od bavljenja politikom, jer ne žele da im se, ni krivima ni dužnima, ime povlači po blatu, porodica raspada, a prijatelji, zarad sopstvene bezbednosti, povlače. Selektivna pravda je u praksi uvek nepravda, njen rezultat nesigurnost a njen cilj pokornosti u ime opstanka.

Aleksandar VučićOvo ne znači da među uhapšenima nema i onih koji je zaista trebalo uhapsiti, jer su i takvi uvek prisutni u ovakvim grupnim hapšenjima: neki kao kolateralna šteta, neki kao nastavno pokazni primer „pravih kriminalaca“.

Pred pokrajinske izbore, Vučić će organizovati nova hapšenja. I svaki put će „meta“ biti za stepenicu viša: juče bivši gradonačelnik, danas aktuelni pokrajinski ministar, sutra pokrajinski premijer!

Dok ne dođu na red i njegovi ministri, koji mu danas čuvaju leđa, blaženo nesvesni da u sistemu samovlasti jednoga, koji se postepeno stvara, niko neće biti siguran da naredne noći svemoćni „broj 1“ neče poslati policiju da zakuca na njegova vrata. Makar zato što se nisu dovoljno nisko poklonili. Ili zato što nisu valjano klekli.

Za Vojvođanski klub
Dr Branislava Kostić, Predsednica