Vasa Stajić 1878. god. — 1947. god.

VasaStajic

Vasa Stajić je rođen u Mokrinu 1878. godine,  preminuo je u Novom Sadu 1947. godine, gde je i sahranjen na Uspenskom groblju. U Novom Sadu je proveo više godina života. Bio je sekretar Matice srpske 1920-1922, a zatim dva puta i njen predsednik i to 1935-6. g. i 1947. godine. Među bistama podignutim ispred zgrade Matice srpske u Novom Sadu, nalazi se i bista Vase Stajića. Time mu se odužila Matica, ali se radi o velikanu koji prerasta okvire ove značajne institucije. Vasa Stajić je između ostalog, iz arhiva ispisao i napisao nekoliko tomova knjiga Novosadskih biografija (znamenitih ličnosti i porodica), po značaju je prerastao i sam Grad. On je jedna od najznačajnijih ličnosti moderne kulturne i političke javnosti Vojvodine.

Vasa Stajić se do 1918. godine borio za nacionalnu ravnopravnost srba u Ugarskoj, za nacionalno osvešćenog Srbina, za prosvećenog «Novog Srbina» (To je bio naziv lista čiji je bio  izdavač i finansijer),  osuđen je na blizu 10 godina zatvora i godinama bio u tamnici. Potom, u Kraljevini SHS i Jugoslaviji, dosledan sebi, borio se protiv zapostavljanja nacionalnih manjina u Vojvodini, kao i zapostavljanja Vojvodine u celini. Izdavao je list «NOVA VOJVODINA».

Ovaj velikan je prerastao vreme u kojem je živeo i delovao. Za života je postao, ali i ostao, trajna moralna vertikala ove ravnice. «Urođeno siromašan, srdito otporan i uporan» kako je o njemu zapisala Isidora Sekulić. On je jedan od malobrojnih za kojeg se s pravom može reći da je naš «čovek za sva vremena».

Imajući sve to u vidu Vojvođanski klub je podneo zvaničnu inicijativu za podizanje spomenika, jer  to nije samo naš dug prema Vasi Stajiću, već i naša potreba da Vasa Stajić i dalje, u bronzi i našim mislima, živi sa nama.

Odluku o podizanju spomenika donela je Skupština grada Novog sada, a otkriven je 23. oktobra 2011.godine. Spomenik je rad vajara Slobodana Bodulića.