„Uzroci krize i stagnacije u vojvođanskom fudbalu“ – saopštenje za medije

Govornica na temu „Uzroci krize i stagnacije u vojvođanskom fudbalu“ u organizaciji Vojvođanskog kluba, održana je u Novom Sadu, 12.12.2012. godine. Naime, Vojvođanski klub smatra da domaći fudbal, nažalost, pogađaju veliki problemi o kojima se u javnosti vrlo malo ili čak uopšte ne govori. Stav Vojvođanskog kluba je da su stanje i organizacija u fudbalu usko povezane sa grubom centralizacijiom i nedostatkom teritorijalne organizacije države. S ciljem da učinimo što je moguće više da se situacija u budućnosti promeni, ali i ukažemo na probleme domaćeg fudbala koji se zanemaruju i guraju pod tepih, organizovali smo diskusiju čiji su uvodničari bili:

• Đuro Babić, sportrski stručnjak, doktorirao u oblasti fudbala
  • Branislav Pemac,  član Predsedništva  Vojvođanskog kluba

Dr Đuro Babić smatra da je jedan od najvećih problema ove oblasti to što FS, menadžeri, političari, ali i mediji ignorišu činjenicu da našim fudbalom vlada kriza. „Problem fudbala su oni koji žive od fudbala, a ne za fudbal“, rekao je Babić i dodao da postoji razrađen sistem kojim se automatski eliminišu pojedinci koji kritikuju stanje u fudbalu. „Fudbalski savez je mnoge intelektualce izbacio iz fudbala, fakultetski obrazovanim stručnjacima onemogućio osnovno pravo na rad, a fudbal je od sporta pretvoren u biznis za podobne“, rekao je Babić i ukazao da Vojvodina nema ingerencije ni u ovoj oblasti, već sve zavisi od FSS. Na skandalozno neodgovaran odnos prema fakultetski obrazovanim stručnjacima ukazao je i Mihailo Miletić iz Pokrajinskog zavoda za sport koji je rekao da najveći broj domaćih fudbalskih trenera nema diplomu. Član  Predsedništva Vojvođanskog kluba Bransilav Pemac prokomentarisao je da dolazak intelektualaca, stručno obrazovanih u svet fudbala, pre svega, ne odgovara vlasti. Vojvođanski klub želi da ukaže i na to da ispaštaju talentovana, a socijalno ugrožena deca čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate treninge.

U Novom Sadu, 12.12. 2012.

Predsedništvo Vojvođanskog kluba