Vučić panično ubjeđuje zapadne diplomate da mu režim u Kremlju smješta proteste i ruši ga

Dok je “vlasnik većeg dela srbijanske desničarske i antiliberalne opozicije, Dragan Đilas”, bio u publici tokom protesta organiziranih u Novom Sadu, Sergej Trifunović, “glumac na privremenom radu u politici” održao je “verovatno najvulgariji javni govor u viševekovnoj istoriji Novog Sada” koji je bio “ekstremistički i duboko antivojvođanski govor u najboljoj šešeljevskoj tradiciji devedesetih godina prošlog veka. Te večeri je napravljen fatalni raskol unutar protesta na njegovo građansko i proevropsko krilo i desničarsko i nacionalističko krilo iza koga se kriju organizatori čitave akcije. Od protesta zbog kršenja ljudskih prava, ugrožavanja medijskih sloboda, korupcije i destrukcije institucija – nezadovoljstvo se pokušava usmeriti na “izdaju” i “predaju” Kosova kao ključni Vučićev crimen. Zaokret udesno, odnosno, pokazivanje pravog lica Đilasove koalicije ograničiće masovnost i snagu protesta u Srbiji.”

Pročitaj ceo prilog >>

Kad Šešelj smrša

Ostaju tri pitanja, od kojih zavisi i kako će izgledati budući protesti.

Prvo je: Da li će se organizatori protesta ograditi od govora Sergeja Trifunovića u Novom Sadu i uputiti izvinjenje svima koji se bore za veću autonomiju Vojvodine?
Drugo je: Ima li na protestima mesta za sve građane i građanke koji su protiv režima Aleksandra Vučića i onoga što on simbolizuje, ili samo za one koji su saglasni sa stavovima SZS i PSG?
Treće je: Zašto bi nam čovek kao Sergej Trifunović trebao u opoziciji, kad takvog već imamo na vlasti?

Pročitaj ceo prilog >>

Medijske reakcije na obraćanja naših istaknutih članova na građanskim protestima 1od5miliona

Reakcije pro-vladinih tabloida na nastupe govornika na protestu 1od5miliona u Pančevu su bile burne i izrazito negativne. Milojko Pantić je nazvan Ustašom, za pančevačkog novinara Nenada Živkovića su upotrebljene reči duboko izvan granica pristojnosti, a zbog govora Predsednice Vojvođanskog kluba dr Branislave Kostić je izneta tvrdnja da su „Đilas, Jeremić i Boško u Pančevu zagovarali otcepljenje Vojvodine“.

Govor člana Predsedništva Vojvođanskog kluba, doc. dr Radivoja Jovovića, na protestu u Novom Sadu (22. 02. 2019.) nije izazvao ovakve negativne napise i bio je veoma zapažen.

Pročitaj ceo prilog >>

Kako proteste spasiti od Dveri i četničke ikonografije

Ubistvom premijera Zorana Đinđića stvoreni su uslovi da DSS formira vladu i da se Rusija kroz otškrinuta vrata iskrca na Balkan. Rusija i danas ima ogroman uticaj na vlast i opoziciju, s tim da su pojedini lideri iz Saveza za Srbiju spremni već sutra da Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu dodele diplomatski status. Kao u DOS-u i „Bager revoluciji“, Demokratska stranka i njeni kadrovi i danas su ključni akteri u Savezu za Srbiju i, po starom receptu, u prvi plan guraju relativno neistrošene političare sa desnice – Boška Obradovića iz Pokreta Dveri i Vuka Jeremića iz Narodne stranke.

Srpska opozicija može da se nada kombinaciji nekoliko modela – od petooktobarskog do makedonske mirne promene vlasti podržane protestima. Samo što ovaj put u Srbiji na vlast revolucionarnim putem mogu doći i nedemokratske snage: revizionističke, antiliberalne i proruske. Bila bi to prva desničarska antizapadna revolucija u Evropi.

Pročitaj ceo prilog >>

Dveri i „separatistička“ zastava Vojvodine

Zastava je ovde samo simbol, simbol Vojvodine. U suštini, AUTONOMNA VOJVODINA je ta „separatistička provokacija“ koja smeta Dverima. Jer, ako Vojvodina nije autonomna, ona je samo Severna Srbija, na šta Dveri žele da je svedu. Inače, mnogi Vojvođani se pitaju, zašto pokret opozicije ne govori ništa o Vojvodini, – „ni V“. Čemu da se mi ovde nadamo od njih ? Evo, Dveri su ovim saopštenjem jasno i glasno progovorili.

Pročitaj ceo prilog >>

Tradicionalna dešavanja petkom u Novom Sadu

Domaćin programa „Razgovori petkom“ u organizaciji Vojvođanskog kluba i Dopisništva lista Danas za Vojvodinu, u petak, 1. februara, od 15 do 17 sati, biće politikolog Boris Varga.
Takođe Vas pozivamo da u petak, 1. februar 2019. godine, dođete na Građanski protest, koji će se, kao i prethodnih puta, održati počev od Pozorišnog trga isped SNP-a, a nastaviće se šetnjom kroz grad.
Imajući u vidu datum, okupićemo se, kao i obično tamo gde su naše zastave, ali i transparenti „Novi Sad – glavni grad!“.

Pročitaj ceo prilog >>
Trenutna stranica: 1 od ukupno 41234