“Ko tamo desnom korača? Leva! Leva!”

Juna 1968. policija nije ušla ni u jednu zgradu fakulteta, ili studentskog doma, tokom sedam dana trajanja štrajka i demonstracija studenata. Poštovana je autonomija univerziteta, nikome na pamet nije palo da menja zakon i izmeni način izbora fakultetske uprave. Na Filozofskom fakultetu koji je predvodio pobunu 1968. tri godine kasnije je za dekana izabran Dejan Medaković, kao neformalni pripadnik opozicione nacionalističke alternative. Takođe, verovati da policija nije upala 1968. na pobunjene univerzitete zahvaljujući dosetkama i trikovima nekih od profesorskih predvodnika pobune, naivno je i glupo. Neki od njih, otpišimo im deo na poodmakle godine, hteli bi upravo u to da nas ubede.

Pročitaj ceo prilog >>

Nije dobro Vojvođanima bagrenje lomiti

Ako je Vojvodina ratom osvojena, onda je odnos Srbije prema Vojvodini kao prema okupiranoj teritoriji donekle razumljiv. Većina osvajača se ne trudi da razvije osvojene teritorije, već nastoji da iz njih izvuče maksimum kroz nekontrolisanu eksploataciju resursa, surovu poresku politiku i slično, pretežno uz pomoć svojih kadrova, jer se u kadrove sa osvojene teritorije nema poverenja. Da bi se učvrstila vlast, osvajači najčešće planski naseljavaju „svoje“ stanovništvo na osvojenu teritoriju i omogućavaju mu dominaciju nad „domorocima“. Između dva rata, Vojvodina je prolazila kroz takav proces.

Pročitaj ceo prilog >>

Savetovanje uspešno održano

U četvrtak je u Kongresnoj sali novosadskog hotela „Putnik“ održano savetovanje „Vojvodina i Srbija – sto godina posle (1918 – 2018)“. Savetovanje je organizovao „Vojvođanski klub“, NVO iz Novog Sada a na njemu je svoja obraćanja imao rekordan broj učesnika – na temu Vojvodine, do sada u XXI veku. Skup je uspešno završen usvajanjem Zaključaka, koje možete pogledati ovde >>.     Takođe, možete pogledati i kako su mediji propratili ovo savetovanje: Bešlin: Nacionalisti ne biraju sredstva, žele da zatru Vojvodinu 7. Jun 2018, Autonomija.info "Opstanak Vojvodine doslovno doveden u pitanje" Skup: Apel vojvođanskim snagama na ujedinjavanje 07 Jun 2018, Autonomija.info "Beograd će saslušati Vojvodinu samo onda i tek onda kada njen glas bude snažan i jedinstven” Skup: Apel vojvodjanskim snagama na ujedinjavanje 07.06.2018 17:05, Beta Skup: Apel vojvodjanskim snagama na ujedinjavanje Zaključci savetovanja „Vojvodina i Srbija – 100 godina posle” 8.6.2018., Pančevo SiTi Savetovanje „Vojvodina i Srbija – 100 godina posle”, održano 7. juna u novosadskom hotelu „Putnik”, u organizaciji Vojvođanskog kluba, završeno je usvajanjem zaključaka koje naš sajt integralno prenosi Veselinov: Ko god je hteo pod srbijansku šajkaču, naj*** je 07.06.2018., N1 Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i bivši političar Dragan Veselinov ocenio je da bi građani Vojvodine ove godine izglasali nezavisnost te pokrajine, da su pokrajinske vlasti u prethodnih 15 godina radile na pripremi referenduma o nezavisnosti. Veselinov: Ko god je hteo pod srbijansku šajkaču, naj*** je 07.Jun.2018, 19:08, Vesti.rs Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i bivši političar Dragan Veselinov ocenio je da bi građani Vojvodine ove godine izglasali nezavisnost te pokrajine, da su pokrajinske vlasti u prethodnih 15 godina radile na pripremi referenduma... Pročitaj ceo prilog >>

Predsednica VK na tribini u Novom Pazaru

Predsednica Vojvođanskog kluba Dr Branislava Kostić je 10. maja bila gost na tribini „Autonomija – formula opstanka“. Tribina je održana u Novom Pazaru, u organizaciji SDA. Osim predsednice VK, na tribini su govorili i politički analitičar sa Kosova Azem Vlasi i poslanik SDA u Skupštini Srbije, Enis Imamović. Domaćin tribine (ali ne i govornik) je bio Sulejman Ugljanin.

Pročitaj ceo prilog >>

Vučić poziva na negledanje filma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, obraćajući se naciji izgleda kao stranački lider, rekao da „nije slučajno to što se koalicioni partneri Saše Jankovića zalažu da Vojvodina bude republika“ i navodi da „taj film neće gledati, jer to ne žele građani Pokrajine“

Pročitaj ceo prilog >>
Trenutna stranica: 1 od ukupno 212