Izabrano novo rukovodstvo Vojvođanskog kluba

U Novom Sadu je održana redovna dvogodišnja Izborna Skupština Vojvođanskog kluba. Za Predsednicu Kluba ponovo je izabrana dr Branislava Kostić.

Novo Predsedništvo čine: Dragomir Jankov, Janko Drča, Filip Gantar, Branislav Pemac, Mirko Sebić, Gordana Draganić Nonin, prof.dr Miroslav Ilić i prof.dr Duško Radosavljević.

Novi članovi Nadzornog odbora Vojvođanskog kluba su: Katica Bengin, Aleksandar Samočeta i Miroslav Odžić.

Nova članica Saveta Vojvođanskog kluba je gospođa Janja Beč Nojman.

Pročitaj ceo prilog >>

Zakazana Izborna skupština Vojvođanskog kluba

U skladu sa Članom 8. Statuta Vojvođanskog kluba, a na osnovu odluke Predsedništva Vojvođanskog kluba od 12. juna 2015. godine, predsednica Vojvođanskog kluba Dr Branislava Kostić je sazvala Izbornu skupštinu Vojvođanskog kluba. Skupština će se održati u četvrtak, 18. juna 2015., u 18 časova. Mesto održavanja je Plava sala Skupštine Grada Novog Sada (Žarka Zrenjanina 2a, I sprat).

Pročitaj ceo prilog >>

Skupština Vojvođanskog kluba 2011 – Programski zadaci

Poštovani delegati Skupštine, svedočili smo skoro jednoipogodišnjoj orkestriranoj i prljavoj kampanji protiv Vojvodine i njenog političkog subjektiviterta. Predlog Statuta je bio samo povod. Uvek se po potrebi nešto nađe. Bio je to i opravdani protest zemljoradnika, ali i fudbalska utakmica Partizan – Vojvodina, u kupu Srbije. Ta kampanja je usmerena protiv modernizacije Srbije i vojvođanske intrekulturalnosti i političke samosvojnosti. Čuli su se vapaji nelustriranih, memorandista, akademika SANU, profesora književnika. Nije njima smetao samo Statut, koji i onako ništa u političkom subjektivitetu Vojvodine ne donosi. Njima smeta i samo postojanje Vojvodine. Radije bih videli severnu srpsku provinciju u unitarnoj državi. Doslednost i nepokolebljivost Vojvođanskog kluba u borbi za politički subjektivitet Vojvodine su konstanta njegovog delovanja. Počevši od Manifesta za autonomiju Vojvodine, Platforme za savremenu autonomiju, Predloga za promenu ustavnog položaja Vojvodine, Izjava sa govornica Vojvođanskog kluba, brojnim saopštenjima i doprinosu svim dosadašnjim vojvođanskim konvencijama. Ststut je usvojen, ali njegovo ostvarenje nije.! Dame i gospodo, drugarice i drugovi, Znatan period koji je iza nas i koji je pred nama posvećujemo sprovođenju Rezolucije Treće vojvođanske konvencije. Posebno, želim da naglasim sledeće:. Rezolucija Treće vojvođanske konvencije je i Rezolucija Vojvođanskog kluba! To je ključni dokument kao ideja vodilja delovanja u narednom periodu. Rezoluciju Treće vojvođanske konvencije doživljavamo kao nastavak i realizaciju naših dokumenata, ali prilagođenu novim političkim uslovima. Pre dve godine sam saopštio da u Vojvođanskom klubu sa pažnjom pratimo inicijativu predsednika države i Demokratske stranke u vezi sa promenom Ustava i regionalizacijim Srbije. Danas, dve godine ne znamo da li ta inicijativa postoji. I sami smatramo da je ovaj Ustav loš! Naglašavam, da taj Ustav nije u Vojvodini dobio većinsku podršku! Ustav... Pročitaj ceo prilog >>

Skupština Vojvođanskog kluba – Izveštaj o radu Vojvođanskog kluba (12.6.2008.-11.6.2009) i Programski zadaci

Dame i gospodo, drugarice i drugovi, poštovani članovi Vojvođanskog kluba, sutra se navršava dve godine kada smo na našoj Skupštini sebi postavili zadatak da afirmišemo vojvođansko pitanje tako što će mo artikulisati Vojvođansko NE na ustavnom referendumu. To NE je prvo većinsko javno nemirenje sa nametnutim ustavnim položajem u proteklih, sada već više od dvadeset godina. Vokvođanski klub, kao organizacija civilnog društva građanki i građana Vojvodine posrestvom svojih govornica, saopštenjima, javnim nastupima, okruglim stolovima i tribini pokretao je pitanja bitna za sve građanke i građane Vojvodine i veoma važna za osnažavanje političkog subjektiviteta Vojvodine. Organizovali smo 12 govornica Vojvođanskog kluba na kojima je govorilo 29 uvodničara, pojedinih eksperata i stručnjaka vrlo afirmisanih u oblastima u kojima rade i deluju, a u raspravama veliki broj učesnika. Na govornicama su razmatrana pitanja: javnog medijskog servisa, teritorijalne organizacije Srbije, zemljišne politike, železničkog saobraćaja u Vojvodini i mogućnosti organizovanja Javnog preduzeća železničke infrastrukture u Vojvodini, statističke regionalizacije Srbije, opstanka i razvoja Muzeja revolucije Vojvodine. Na Govornicama smo pokušali da oživimo kolektivno sećanje na značajna događanja u Vojvodini. Tako se razgovaralo o tragičnim ishodima pojedinih događaja po građane Vojvodine kao što su: organizovan dolazak građana s Kosova u Novi Sad, obeležili smo i godišnjicu «jogurt» revolucije sa osnovnom tezom šta je Vojvodina sve izgubila u intelektualnom, ekonomskom i društvenom smislu. Obeležili smo i značajan datum u istoriji Vojvodine, a to je donošenje prvog i jedinog Ustava Vojvodine. Sa te Govornice pokrenuta je inicijativa za uspostavljanje dana autonomnosti Vojvodine. Podsetili smo i na godišnjicu kada je većinska Vojvodina rekla NE njihovom ustavu koji je donet partiokratskim dogovorom, a ne demokratskim putem na ustavotvornoj Skupštini za... Pročitaj ceo prilog >>