Saopštenje povodom šeste godišnjice IV Vojvođanske konvencije

1. aprila 2018
u Novom Sadu,
Glavnom gradu Vojvodine

Pre tačno 6 godina, 1. aprila 2012. održana je Četvrta vojvođanska konvencija, na kojoj su usvojena dva značajna dokumenta: Deklaracija o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije u Saveznu Republiku Srbiju i Nova vojvođanska ustavna inicijativa. U deklaraciji je iznet zahtev da se država Srbija federalizuje, odnosno da ima dve federalne jedinice – Republiku Srbiju i Republiku Vojvodinu. U Ustavnoj inicijativi taj zahtev je konkretizovan.

Danas, šest godina nakon usvajanja Deklaracije, resursi Vojvodine su manji nego ikada, najplodnija vojvođanska zemlja je prodata ili data u zakup bez realne nadoknade, naša industrija, poljoprivreda, željeznica, zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura… sve je devastirano, opljačkano i osakaćeno. Stvarne autonomije više nema, a i formalna je pred gašenjem. Umesto vrednih Vojvođana glavnu reč vode domaći i strani tajkuni i partijski moćnici.
Tačno 100 godina nakon priključenja Vojvodine Srbiji, zahtev: „Vojvodina Vojvođanima“, koji su Vojvođani izneli još 1932. (Sombor) i ponovo 1935. godine (Novi Sad), aktuelniji je nego ikada.

Vojvođanski klub podseća sve koji sebe smatraju zastupnicima interesa građana Vojvodine, bez obzira na to kad su i odakle došli u Vojvodinu, koje su nacije, kojim jezikom govore, kom se bogu mole i u koju bogomolju idu: „VOJVODINE ĆE BITI ONOLIKO KOLIKO BUDE BORBE ZA NJU!“
Zato Vas pozivamo da ostavite sve međusobice, sva sujetna nadgornjavanja i prepucavanja i da se okrenete Vojvodini, njenoj ekonomiji, pravima njenih građana, razvoju Vojvodine kao moderne, višenacionalne zajednice iz koje nam deca neće bežati put zapada, niti će se pribojavati intenzivnog „bratskog“ zagrljaja sa istoka.
Vojvođani, ujedinimo se da nam Vojvodinu ne bi potpuno okupirali i nepovratno preuzeli, rasprodali i uništili oni kojima je jedino istorijsko dostignuće kreativna ponuda sendviča ne – Srbima.

Za Vojvodinu Republiku u federalnoj Srbiji! Za ravnopravnu, multinacionalnu, multikonfesionalnu, razvijenu i bogatu Vojvodinu u kojoj se govore mnogi jezici, ali su svi građani i građanke ravnopravni!

 

Dr Branislava Kostić
Predsednica Vojvođanskog kluba