POZIV: Zaštitimo Vojvodinu od osuđenog ratnog zločinca i fašiste Vojislava Šešelja!

U Novom Sadu, Glavnom gradu Vojvodine,
20. aprila 2018.

Malobrojne političke stranke, nevladine organizacije i javne ličnosti iz Srbije oficijelno su osudile verbalno  nasilje, sramne istupe i pretnje osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i zatražile njegovo procesuiranje. Vojvođanski klub se pridružio tim osudama. U demokratskim zemljama to bi bilo dovoljno. U Srbiji to, očigledno, nije dovoljno.

Srbija je država u kojoj nema nezavisnog sudstva, što znači da nema ko da zaustavi Vojislava Šešelja! Živimo državi u kojoj zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ekonomske resurse i medije drži jedna stranka. U praksi, to znači – jedan čovek.

Etničko čišćenje i izmena etničke strukture Vojvodine, koje država nije sprečila devedesetih, jedan su od ključnih momenata u osudi Voijislava Šešelja. Zakazivanjem mitinga u Hrtkovcima, Vojislav Šešelj obznanjuje svoju nameru da ponovi ratni zločin iz devedesetih u mirnodopskim  uslovima i da ponovo pokrene talas etničkog čišćenja. I ovoga puta, kao i 1992. godine, na državi je da ga spreči. Ako to ne učini, i Vučićeva Srbija će, isto kao i Miloševiševa, biti saučesnik u zločinu koji je mogla a nije ni pokušala da spreči. Problem je, samo, što je to i naša država. Prema tome, odgovornost je i na svima nama.

Temelj optužnice po kojoj je Šešelj osuđen su njegova nedela počinjena na tlu Vojvodine. Ako to država nije u stanju da uradi, na nama je danas da zaštitimo svoje sugrađane. Nećemo dozvoliti da Šešelj ponovo uznemirava građane Hrtkovaca! Nećemo dozvoliti da uznemirava bilo koje građane Vojvodine! Vojvodina je multikulturna i multietnička i to će i ostati!


Vojislav Šešelj je osuđeni ratni zločinac i zastupnik fašističkih stavova! Prema njemu se, zato, treba odnositi  kao i prema drugim fašistima! Za njega i njegove ideje nema mesta u Vojvodini! U Hrtkovcima, posle svog zla koje je tamo naneo, za njega posebno nema mesta.

Pitanje odbrane Hrtkovaca od Šešelja je pitanje odbrane Vojvodine od fašizma!

Zato nije dovoljno da jedna ili dve političke stranke organizuju kontramiting u Hrtkovcima. Potrebno je da tamo budemo svi!

Vojvođanski klub poziva sve vojvođanske antifašističke snage, političke partije, nevladine organizacije, medije, javne ličnosti i građane, da  ostave po strani svoja partijska opredeljenja i da se svi okupimo oko Saveza antifašista Vojvodine,  da zajedno oragnizujemo i pružimo otpor (ponovnoj) fašizaciji Vojvodine!

Ako država ne spreči održavanje Šešeljevog mitinga u Hrtkovcima, Vojvođanski klub upućuje poziv:  ANTIFAŠISTI, OKUPIMO SE I BUDIMO 6. MAJA U HRTKOVCIMA ZAJEDNO – ZA ANTIFAŠISTIČKU VOJVODINU!

Uz poruku SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!

Dr Branislava Kostić
Predsednica Vojvođanskog kluba