Poziv na Akademiju Antifašističke koalicije 9. maja u Novom Sadu

Pozivamo Vas na AKADEMIJU ANTIFAŠISTIČKE KOALICIJE u okviru koje će biti potpisan Proglas o otporu fašizaciji društva i predstavljen projekat „MAPIRANE EKSTREMIZMA I GRAĐANSKI OTPOR – SRBIJA 2018“, koja će se održati na Dan pobede, 9. maja u 19,30 časova u Medija centru Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

O Proglasu Antifašističke koalicije, koja okuplja više vojvođanskih organizacija civilnog društva, govoriće predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević, predsednik Hrvatskog građanskog saveza Tomislav Stantić i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović.

Antifašističku koaliciju inicirali su 25. januara 2018. godine Savez antifašista Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Hrvatski građanski savez, Vojvođanski klub i Zelena mreža Vojvodine. Proglas je nastao kao vid otpora jačanju ekstremizma i fašizacije društva. Cilj je da se javnost podseti na sva zla koje su bila posledica fažizma i nacizma, koje su vojnički poraženi pre 73 godine, te da se suprotstavi aktuelnim pokušajima poricanja antifašizma, revizije istorije i pojavama novih oblika fašizma koji prete da naruše demokratski poredak u društvu.

Projekat „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“ sprovode Centar za podršku ženama i Vojvođanska Antifašistička koalicija, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija, a predstaviće ga Marija Srdić iz Centra za podršku ženama i Radivoje Jovović iz Vojvođanskog kluba. Cilj projekta je da ukaže na štetne posledice stavova i akcija sa obeležjima fašizma, neonacizma  i ekstremizma u Srbiji, i otvori mogućnosti za kritičko delovanje i suprotstavljanje ovakvim idejama i praksama.

PROGRAM

19,30h – Najava projekta „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018

19,30 – 19,40h – Marija Srdić, Centar za podršku ženama
19,40 – 19,50h – doc. dr Radivoje Jovović, Vojvođanski klub

20,00h – Akademija Antifašističke koalicije

20,00 – 20,10h – Danilo Lučić, glumac, Pismo Ive Lole Ribara Slobodi Trajković
20,10 – 20,20h – prof. dr Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašista Vojvodine
20,20 – 20,30h  –  Tomislav Stantić, predsednik Hrvatskog građanskog saveza
20,30 – 20,40h – Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine
20,40 – 20,50h – Čitanje Proglasa
20,50 – 21,00h – Sonja Stipić, glumica, poema „VojvodinaMiroslava Antića

Moderator: Vanja Đurić