Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike Srbije

4. april 2018., u Novom Sadu, Glavnom gradu Vojvodine

Gospodine predsedniče Republike Srbije,

Vaš jučerašnji javni istup u vezi sa inicijativom „Vojvođanskog kluba“ za okupljanje  vojvođanskih snaga oko ideje Vojvodine Republike, predstavlja grubo nepoštovanje demokratije i našeg demokratskog prava da javno iznosimo svoje stavove i mišljenja, te da se svim raspoloživim demokratskim sredstvima borimo za njihovo ostvarivanje.

„Vojvođanski klub“ se, kao i svi ostali potpisnici „IV Vojvođanske konvencije“, zalaže za federalizaciju države Srbije i formiranje Republike Vojvodine kao jednog od entiteta u federalnoj Srbiji. Taj zahtev je legalan i legitiman i Vi nemate prava ni da ga omalovažavate, niti da na bilo koji način ometate ili diskreditujete njegovo javno iznošenje.

Vaša je obaveza da kao predsednik Republike Srbije svojim uticajem i primerom pokažete da je Srbija demokratska zemlja u kojoj se poštuju građanska prava i slobode.

U ime „Vojvođanskog kluba“, u ime potpisnika „IV Vojvođanske konvencije“ i u svoje lično ime,  pozivam Vas da se u javnim obraćanjima sa pozicije predsednika Republike Srbije ne obračunavate sa političkim neistomišljenicima Vaše stranke, jer je Vaša obaveza da poštujete pravo na slobodu i pravo na različitost mišljenja.

Podsetiću Vas, po članu 5. Ustava Srbije „Političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi.“ U skladu s tim, Vi nemate prava da se, zloupotrebom pozicije predsednika Republike Srbije,  u javnim istupima verbalno obračunavate sa političkim neistomišljenicima Vaše stranke. Sve ideje koje nisu u suprotnosti sa Ustavom Srbije su legalne i legitimne! Između ostalog, legitimna je i ideja o drugačijoj političkoj strukturi države Srbije, kao i svaka ideja koja traži specifične promene Ustava Srbije legalnim demokratskim sredstvima.

Kada je u pitanju Vaše javno svođenje „Vojvođanskog kluba“ na „koalicionog partnera (Saše) Jankovića“, podsećam Vas da je „Vojvođanski klub“ jedna od najstarijih nevladinih organizacija u Vojvodini, koja postoji već 26 godina i ima svoju jasnu politiku i stavove. U skladu s tim od Vas kao predsednika Republike Srbije očekujemo poštovanje i zaštitu.

Sumnjamo da kao pravnik i političar ne znate da naša podrška gospodinu Jankoviću znači da smo mi prihvatili njegove stavove, a ne on naše. Sa svoje strane, gospodin Janković je pred prošlogodišnje predsedničke izbore prihvatio ono što danas tražimo od Vas: da podržite naše Ustavno pravo da javno, neometano i slobodno iznosimo svoje stavove u vezi sa položajem Vojvodine u Srbiji.

Na kraju, molim Vas da ne unižavate položaj predsednika Republike Srbije postavljajući se kao cenzor bioskopskog repertoara. Koji filmovi će se u Vojvodini gledati ne zavisi od Vas. To zavisi samo od dva faktora: od bioskopskog repertoara i afiniteta građana. Na repertoar nemate prava da utičete, a kada su u pitanju afiniteti građana Vojvodine, verovatno ste i Vi svesni da se to uveliko menja.

Dr Branislava Kostić,
predsednica Vojvođanskog kluba