Govor dr Miroslava Ilića ispred spomenika Vasi Stajiću

Proučavajući Vojvodinu, Vasa Stajić otkriva ovo: „Od godine 1847. od pojave Svetozara Miletića, Branka Radičevića, Jovan Jovanovića Zmaja, politika Srba u Vojvodini postaje velika politika. To više nije politika koja se bori za goli život svog naroda, nego je u vezi sa slobodarskim strujanjem onovremene Evrope… Jovan Cvijić, koji je dobro poznavao Srbiju, govorio nam je da će u novom sklopu države Vojvodina dobiti ono što bude umela sebi da otme… proučavajte Vojvodinu, organizujte je i obnovite slobodarske tradicije njene. … Imajte više hrabrosti da kulturnu misao suprotstavite antikulturnoj i da joj pomognete do pobede. Naročito, ne kukajte i ne vajkajte se, nego se borite.“

Pročitaj ceo prilog >>

Položeno cveće na spomenik Vasi Stajiću

10. februara, cveće su na spomenik Vasi Stajiću u Novom Sadu položili predstavnici brojnih nevladinih organizacija i stranaka: Vojvođanski klub, Zavičajni klub Mokrinčana u Novom Sadu, Vojvođanska politikološka asocijacija, Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, IV vojvođanska konvencija, HD Panonija, Zelena mreža Vojvodine, Savez antifašista Srbije – odbor za Vojvodinu, Vojvođanski građanski centar, predsednik Vojvođanske partije – Aleksandar Odžić, Aleksandar Jovanović (LSV) i Miroslav Vasin (Predsednik pokrajinskog odbora DS).

Na naše veliko zadovoljstvo, danas su sa nama bili i učenici Osnovne škole „Vasa Stajić“ iz Novog Sada.

Pročitaj ceo prilog >>

Polaganje cveća na spomenik Vasi Stajiću

Ove godine se navršava 139 godina od rođenja gospodina Stajića i 70 godina od njegove smrti. U znak sećanja na Vasu Stajića i dubokog poštovanja za sve što je učinio za Vojvodinu i Vojvođane, pozivamo sve nevladine organizacije, institucije, političke stranke i građane koji poštuju vrednosti i principe koje Vasa Stajić simbolizuje, da nam se pridruže, kako bismo to poštovanje zajedno i iskazali.

Pročitaj ceo prilog >>

Pismo za Vasu Stajića

Projekat Vojvodina u Srbiji – nije uspeo. Stoletni ideal Srba u Vojvodini, da se spoje sa Srbima iz matice jeste ostvaren. Ali ako se to plaća cenom ekonomskog zaostajanja i zatiranjem evropskih kulturnih i civilizacijskih vrednosti i obeležja Vojvodine i ovakvim njenim propadanjem, onda je to neprihvatljiva cena. Pitam se, čika Vaso, šta biste vi rekli?

Prisećam se i uočavam, nacionalno i kulturno – kod vas je to išlo zajedno – od omladine srpske, kada ju je mađarizacija ovde lomila, tražili ste da bude nacionalno svesna, ali ne tupava, lenja i i zatucana već prosvećena, vredna i evropska. Kada je, posle ujedinjenja, otpočela pljačka Vojvodine, vi ste čika Vaso digli svoj glas protiv. U isto vreme, borili ste se i za jednu kulturniju Vojvodinu. I tu je ključ. Mnogi ne vide tu dvostrukost Vojvodine. Apsolutizuju nacionalno, srpsko, a prenebregavaju kulturno – kao da je pitanje ili-ili.

Pročitaj ceo prilog >>

Cveće za Vasu Stajića

Isidora Sekulić, pišući o Vasi Stajiću kaže da je bio privržen istini „kako to samo može čovek urođeno siromašan, srdito otporan i uporan“. Mi, koji ovde danas stojimo, nadamo se da će ime Vase Stajića još dugo da znači Vojvođanima, zbog Vasinog ljudskog i moralnog integriteta, istinoljubivosti i osećaja za pravdu. Zato ovde naglašavam stav „Biti Vojvođanin – misliti i raditi stajićevski“! Danas, više nego ikada u modernoj istoriji Vojvodine.

Pročitaj ceo prilog >>

Položeno cveće povodom dana rođenja i smrti Vase Stajića

Danas je – na dan njegovog rođenja i smrti, položeno cveće na spomenik Vasi Stajiću u Novom Sadu. Ovaj skup su, tradicionalno, organizovali Vojvođanski klub, Zavičajni klub Mokrinčana u Novom Sadu i Vojvođanska politikološka asocijacija.

Tradicionalnom omažu Vasi Stajiću su, pored predstavnika organizatora, prisustvovali i položili cveće na njegov spomenik i predstavnici Demokratske stranke – Miroslav Vasin, Lige socijaldemokrata Vojvodine – Aleksandar Kravić i Aleksandar Jovanović, Vojvođanske partije – Aleksandar Odžić, kao i predstavnici nevladinih organizacija: Živan Berisavljević (IV Vojvođanska konvencija), Jelena Dukarić (Vojvođanski građanski centar), Danica Stefanović (Panonija), Đorđe Subotić (Vojvođanski kulturni klub) i Vladislav Radaković (Savez antifašista), kao i građani i javne ličnosti, koji tradicionalno prisustvuju ovoj manifestaciji.

Pročitaj ceo prilog >>
Trenutna stranica: 1 od ukupno 3123