Najavljen novi protest #podrziRTV

Novi protest PODRŽI RTV,  protiv nezakonitih smena na RTV će biti održan 4. jula 2016. Više o tome pročitajte na tekstu koji prenosimo sa portala NDNV autonomija.info :


29. jun 2016.

Uredništvo nastavlja s uvredama na račun novinarki i novinara koji su profesionalno radili svoj posao

Inicijativa Podrži RTV najavila je da će nov protest biti održan 4. jula i da će ovog puta biti održan i protestni koncert.

Novinari su podsetili da mesec dana od prvog okupljanja i dalje nema odgovora na zahteve novinara i da je počelo skidanje emisija s programa Radio-televizije Vojvodine (RTV), pod izgovorom da počinje “letnja šema”.

“To je još jedan od povoda da izađemo na ulicu i ukažemo na to da se urušavanje javnog servisa nastavlja”, poručila je inicijativa.

Novinari su podsetili i da više od mesec dana nisu dobili obrazloženje za smenjivanje urednika i voditelja preko noći, a Upravni odbor i novo v.d. rukovodstvo i dalje ignorišu zahteve koje su im upućeni.

Inicijativa je istakla da novo uredništvo “nastavlja s uvredama na račun novinarki i novinara koji su profesionalno radili svoj posao”, dok se, smatra Inicijativa, novom uređivačkom politikom narušavaju ugled javnog serisa i poverenje građana.

Podrži RTV zahteva neopozive ostavke svih članova Upravnog odbora i poništavanje svih njegovih odluka, izbor novih članova Regulatornog tela za elektronske medije, kako bi ono moglo legitimno i transparentno da odlučuje o izboru novih članova UO, transparentan izbor novog rukovodstva RTV, javna izvinjenja za klevete upućene zaposlenima, optuženim da su izveštavali jednostrano i da su im prilozi bili “poručivani”.

Inicijativa je navela i da će detalji novog protesta biti uskoro saopšteni.

U međuvremenu, sinoć je u Novom Sadu održana tribina “RTV između politizacije i profesionalizma”, na kojoj su predstavnici novog i starog rukovodstva debatovali o programu i budućnosti RTV.

Smenjeni programski direktor RTV-a Slobodan Arežina naglasio je da o kvalitetu programa najbolje govore podaci o gledanosti pre i nakon kadrovskih smena, dok je pomoćnik direktora RTV Jožef Klem istakao da neće biti zabranjenih tema, niti ljudi.