Najava antifašističke akcije

U čast Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, Antifašistička koalicija će u utorak, 23. oktobra 2018., organizovati manifestaciju Dan pobede i tribinu Gde živi ekstremizam.

Antifašistička koalicija je koalicija organizacija kojoj pripada i Vojvođanski klub, kao jedan od inicijatora i osnivača. Vojvođanski klub poziva svoje članove i simpatizere da uzmu učešća u ovim dešavanjima.

Prenosimo sadržaj zvanične pozivnice AF koalicije:

Poštovane koleginice i kolege,

Pozivamo Vas na antifašističku akciju „Dan pobede“ i tribinu „Gde živi ekstremizam“ koje će biti organizovane u utorak, 23. oktobra 2018. godine, u čast oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Oba događaja organizuje Antifašistička koalicija u okviru projekta „Jačanje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“. Antifašističku koaliciju čine: Savez  antifašista Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Vojvođanski klub, Hrvatski građanski savez, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikloška asocijacija, Centar građanskih vrednosti, Centar za interkulturalnost, Centar za podršku ženama, Novi Optimizam, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar i Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“.

Javna akcija biće realizovana od 17 časova, u Zmaj Jovinoj ulici (kod Katedrale) i uključiće podelu antifa materijala, brošure „Heroine i heroji antifašizma“, razgovor sa građanima i građankama Novog Sada i nastup hora „Naša pjesma“ koji izvodi antifašistički i partizanski repertoar.

Na tribini „Gde stanuje ekstremizam?“, od 19 časova u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I), biće predstavljen deo rezultata istraživanja i mapiranja ekstremizma u Vojvodini i otvorena debata o posledicama, reagovanju institucija i države, i našim  odgovorima na detektovane oblike ekstremizma. Na tribini će svoje radove i rezultat mapiranja predstaviti mladi učesnici i učesnice Projekta, a u okviru debate govoriće pravnica Sofija Mandić (Centar za podršku ženama) i istoričar Milovan Pisarri (Centar za primenjenu istoriju). U ime projektog tima obratiće se predsednik Saveza antifašista Vojvodine prof. dr Duško Radosavljević, a moderatorka tribine biće novinarka Vanja Ðurić.

Projekat „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“ sprovode Centar za podršku ženama i vojvođanska Antifašistička koalicija, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Nadamo se da ćete prihvatiti naš poziv i biti deo obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.