Komemoracija Jonu Srbovanu

Poštovani prijatelji,

sutra (14. juna 2018.), u 11:00h, u Sali 1 Skupštine Vojvodine, biće održana komemoracija našem prijatelju i počasnom članu Vojvođanskog kluba, gospodinu Jonu Srbovanu.

Jon Srbovan je rođen 1930. godine u selu Torak kod Žitišta, gde je završio Osnovnu školu da bi zatim nastavio da se obrazuje u Rumunskoj mešovitoj gimnaziji u Vršcu, kao polaznik prve posleratne generacije.

U toku 1954. godine, u Zemunu je završio studije na Fakultetu za agronomiju a, postdiplomske studije iz kibernetike je apsolvirao na Fakultetu za ekonomiju u Subotici.

Karijeru je započeo kao šef proizvodnje, odnosno upravnik, Zemljoradničke zadruge u rodnom selu Begejci (sada Torak), a istakao se i kao predsednik Narodnog odbora opštine u Žitištu, potpredsednik Sreske privredne komore u Zrenjaninu, član Opštinskog komiteta SK u Žitištu i član Sreskog komiteta Saveza komunista Srbije, u Zrenjaninu.

Bio je i član Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije za Vojvodinu, kao i član Predsedništva Republičke konferencije SSRN Srbije, odnosno član nekih radnih tela PK SK za Vojvodinu i Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

Jon Srbovan se istakao kao stručnjak i u svojstvu predsednika Odbora za poljoprivredu Pokrajinskog veća Skupštine Vojvodine i predsednika Privrednog veća Skupštine SAP Vojvodine, kao i potpredsednika Pokrajinske privredne komore Vojvodine.

Od 1982. do 1986. godine, Jon Srbovan je bio ministar za poljoprivredu u Saveznoj vladi SFR Jugoslavije, a od 1986. do 1989. predsednik Izvršnog veća Skupštine SAP Vojvodine.

Gospodin Jon Srbovan je bio član Vojvođanskog kuba od njegovih početaka, a za počasnog člana je izabran 12. juna 2013. godine.