Godišnjica (1. prila 2012.) IV Vojvođanske konvencije

RASPRODAJA VOJVODINE SVE VIDLJIVIJA!

Građanke i građani Vojvodine na Ustavnom referendumu 2006. godine ubedljivom većinom (56,07odsto) nisu pristali na prodaju Vojvodine. Pristanak na prodaju Vojvodine dali su svi politički akteri koji su podržali ovaj antivojvođanski, nedemokratski i antievropski Ustav! Svedočimo naplati ove katastrofalne odluke: prodaje se vojvođanska zemlja, Nacionalni park Fruška Gora preotela je Srbija, VANU je pretvorena u nevladino naučno društvo, na delu je bahata ćirilazija društva i tamo gde je nepotrebna, uništavaju se vojvođanske banke, nezaposlenost u Vojvodini je iznad 28 odsto, Vojvodina je po zvaničnoj državnoj statistici svrstana u nedovoljno razvijene regije zaostaje ispod centralnog dela Srbije, a posebno Beograda…

Četvrta vojvođanska konvencija u Novoj vojvođanskoj ustavnoj inicijativi, jasno je ukazala na suštinske probleme civilizacijske, kultorološke, društvene i ekonoske devastacije Vojvodine i rasprodeje njenih prirodnim i radom stvorenim resursima… To je njen katastrofalni ustavni položaj! Vojvođanska autonomija je svedena na nesuštinsku, autonomiju bez autonomije, ta autonomija se stalno drži na uzdi srbijanskog centralizma i ponekad popušta a najčešće steže.
Vojvođanska konvencija je jasno ukazala da je pojam autonomije, kakav je sada na delu, istrošen. Zbog toga je predložen drugačiji, ravnopravni odnos Vojvodine sa Srbijom. Savezna Republika Srbija sa svoja dva ravnopravna dela Vojvodinom i Srbijom. VOJVODINA Republika je ideja slobode i ravnopravnosti, to nije ideja separatizma!

Vojvodini su neophodni. nadležnosti zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, raspolaganje imovinom, prirodnim i radom stvorenim resursima, finansijska, ekonomska i statistička samostalnost. Sve to treba da bude deponovano u osnovnom, konstitutivnom aktu, Ustavu, Vojvodine. Bez toga nestaje Vojvodina čija je rasprodaja uveliko na delu!!!

Godinu dana nakon održavanja Četvrte vojvođanske konvencije ovi stavoi su još uverljiviji. S obzirom da skoro 7 godina posle usvajanja Mitrovdanskog ustava. skoro svi akteri najavljuju promenu ovog akt,.Vojvođanska konvencija smatra da je došlo poslednje vreme da se uspostavi u Srbiji nova teritorijalna organizacija. Smatramo da novi Ustav treba da se donosi i zbog građana i građanki Vojvodine, a ne samo zbog «viših, patriotskih», nacionalističkih ciljeva. Četvrta vojvođanska konvrncija nudi rešenje za spas Srbije. To je federalizacija! Spremni smo na dijalog. Vremena za čekanje je sve manje.

Đorđe Subotić, kopredsednik Koordinacionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije i predsednik Vojvođanskog kluba