Obraćanje Vojvođanskog kluba Savetu protesta 1od5miliona u Novom Sadu

(…) na protestu u Novom Sadu, 1. marta 2019. godine, od dva naša člana je traženo da sklone zvanične zastave Vojvodine, jer „ne mogu biti nošene u protestnoj šetnji“.

Na istom protestu, Sergej Trifunović je svoj govor počeo rečima: „Danas slušam priču, a slušam je već godinama unazad, a to je priča o mogućem ocepljenju Vojvodine. Ako se o tome toliko priča, znači da je to u planu.“  U toku govora koji se može okarakterisati kao ratnohuškački, najavljivao je otcepljenje, umarširavanje okupacionih snaga i slično (…)

Pročitaj ceo prilog >>

Vojvodina – granice: Kako je Beograd 1945. dobio Zemun kao rođendanski poklon

…Ovim je Vojvodina, kao autonomija, odlukom svoje skupštine unela svoju teritoriju u Srbiju, što je Srbija na svoj način prihvatila 1.septembra 1945. Godine, Srbija je, vrlo, vrlo brzo, u doba kada je bilo i prečih egzistencijalnih potreba, već sledećeg meseca donela zakon kojim se ta teritorija, bez pitanja a kamo li saglasnosti Skupštine Vojvodine, umanjuje na račun grada Beograda, odnosno Centralne Srbije….

(Dragomir Jankov)

Pročitaj ceo prilog >>

Odluka Ustavnog suda Republike Srbije o Statutu Vojvodine

Ustavni sud u sastavu: predsednik dr Dragiša B. Slijepčević i sudije Bratislav Đokić, Vesna Ilić Prelić, dr Goran Ilić, dr Agneš Kartag Odri, Katarina Manojlović Andrić, mr Milan Marković, dr Bosa Nenadić, Milan Stanić, dr Dragan Stojanović, mr Tomislav Stojković, Sabahudin Tahirović i Predrag Ćetković, na osnovu člana 167. stav 1. tačka 4. Ustava Republike Srbije, na sednici održanoj 5. decembra 2013. godine, doneo je…

Pročitaj ceo prilog >>

Statut AP Vojvodine (2009.)

Na osnovu Ustava Republike Srbije i prava građanki i građana Vojvodine na ostvarivanje, negovanje i zaštitu autonomije u okviru Republike Srbije, na očuvanje visokog stepena demokratije i osnovnih ljudskih prava, postizanje održivog ekonomskog i socijalnog napretka i želje da žive zajedno u slobodi, pravdi i miru, istrajavajući na zajedničkim interesima i poštujući različitost kultura nacionalnih zajednica koje žive na prostoru Vojvodine, Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine donosi…

Pročitaj ceo prilog >>
Trenutna stranica: 1 od ukupno 212