CAR JE GO – Saopštenje povodom istupa akademika Kostića

Vojvođanski klub protestuje zbog načina na koji su predsednik države, predsednik Vlade i organi Narodne skupštine Republike Srbije reagovali na istup akademika Kostića.

U Novom Sadu, 20. oktobar 2015.

Neprimerene izjave, pozivanje na odgovornost, pozivanje na hitan sastanak i slična reagovanja, ne samo da su nespojivi sa praksom demokratskog dijaloga, već razotkrivaju suštinu autokratskog i manipulativnog ponašanja aktuelne vlasti. Zato je današnja izjava gospodina Vučića da je poziv na zajednički sastanak, koji je uputio akademiku Kostiću, „dokaz da je Srbija tolerantno društvo“, samo još jedan primer licemernog političkog marketinga.

Akademik Kostić je, iznoseći u javnost svoj lični stav, iskoristio svoje osnovno građansko pravo, koje mu garantuje Ustav Srbije, da javno istupa i govori ono što misli. Burna reakcija najviših vlasti na njegov istup potvrđuje ono što svi znamo – da je aktuelna vlast ukinula pravo na drugačije mišljenje. Svi koji su, uprkos medijske blokade, uspeli da dopru do javnosti sa mišljenjem koje se razlikuje od zvanično proklamovanog, bivali su ekspresno okarakterisani kao potencijalni izdajnici, ili bar plaćenici, te su ih režimski mediji, po pravilu, danima sistematski provlačili kroz blato.

Činjenica da je jedan akademik, uprkos tome, našao hrabrosti da javno iznese svoj stav, koji protivreči manipulativnoj logici kojom se tema Kosova inače prezentuje javnosti, samo je po sebi značajan čin i mi ga podržavamo.

Vlast može da pokuša bilo šta, a na građanima je da to dozvole ili ne. Ovo je pravi povod da se jasno kaže „NE“.

U tom kontekstu, verujući da ovaj istup akademika Kostića neće biti samo ekskurs, već novi model ponašanja intelektualne elite u Srbiji, izražavamo nadu da će sledeća tema koja će se „otvoriti“ biti pitanje upliva religije u politiku Srbije kao sekularne države. Dobar primer za to je upravo sastanak na koji je gospodin Vučić danas pozvao akademika Kostića. Podsećamo, na sastanak sa predsednikom države i predsednikom Vlade, pored predsednika SANU pozvan je i vrhovni verski poglavar jedne od crkava u Srbiji, a niko ne postavlja pitanje: zašto se u sekularnoj državi uspostavlja pravilo redovne konsultacije sa crkvom. Ili drugo, ne manje značajno pitanje: da li redovno pozivanje (samo) Patrijarha Irineja na konsultacije o pitanjima koja se (izgleda) tiču i religije, znači da vernici drugih crkava nisu zainteresovani za ta pitanja? Ili to, prosto, znači da država Srbija nije zainteresovana za njihovo mišljenje?

Za Vojvođanski klub
dr Branislava Kostić, Predsednica