31. juli – Dan političkog konstituisanja Vojvodine

Predlog da se  31. juli proglasi kao praznik Vojvodine nedavno je odbijen na Skupštini Vojvodine. Zato nećemo ponovo davati takav predlog, niti pokušavati da se sada borimo za taj datum.

Naš zadatak je da se borimo za promenu vlasti, za promenu principa na kojima se vlast zasniva i za osnaživanje naših vojvođanskih snaga, kako bi postale suštinski respektabilne i za Beograd i za međunarodnu zajednicu. Tek tada, kada se izborimo za adekvatnu poziciju Vojvodine u Srbiji, za sopstvenu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, za pravo Vojvodine da samostalno ubira poreze na svojoj teritoriji, za pravo da svojim bogatstvom raspolažemo u skladu sa svojim interesima; za građansku, decentralizovanu, bogatu Vojvodinu, tek tada ćemo na miru i s ponosom moći da slavimo 31. juli kao Dan političkog konstituisanja Vojvodine.

Pročitaj ceo prilog >>

POZIV: Zaštitimo Vojvodinu od osuđenog ratnog zločinca i fašiste Vojislava Šešelja!

Vojvođanski klub poziva sve vojvođanske antifašističke snage, političke partije, nevladine organizacije, medije, javne ličnosti i građane, da  ostave po strani svoja partijska opredeljenja i da se svi okupimo oko Saveza antifašista Vojvodine,  da zajedno oragnizujemo i pružimo otpor (ponovnoj) fašizaciji Vojvodine!

Ako država ne spreči održavanje Šešeljevog mitinga u Hrtkovcima, Vojvođanski klub upućuje poziv:  ANTIFAŠISTI, OKUPIMO SE I BUDIMO 6. MAJA U HRTKOVCIMA ZAJEDNO – ZA ANTIFAŠISTIČKU VOJVODINU!

Pročitaj ceo prilog >>

Sremski front

Sremski front je zamišljen kao sistem utvrđenih nemačkih odbrambenih linija, koje su imale za cilj da uspore napredovanje savezničkih snaga, odnosno da obezbede izvlačenje nemačke armije „E“ grupe iz Grčke, Makedonije i sa Kosova.

Sremski front je, stoga, predstavljao poslednje snažno uporište fašista u ovom delu Evrope.

U javnosti Vojvodine opstala je višedecenijska sumnja da su slobodoumni mladi intelektualci, nepokorni vrhu NOB-a smišljeno poslati na Sremski front, odakle se mnogi od njih nisu vratili.

Pročitaj ceo prilog >>

Dali su živote za „Slobodnu Vojvodinu“

List „Slobodna Vojvodina“ je pokrenut ilegalno od strane rukovodstva Narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine, 15. novembra 1942. Štampan je u ilegalnoj podzemnoj štampariji na tadašnjoj periferiji Novog Sada. List je predstavljao glasilo pokrajinskog Narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine. Prvi urednik lista bio je potonji narodni heroj Svetozar Marković Toza, a pored Markovića, tekstove su pisali i Branko Bajić i Nikola Petrović. List je štampan na geštetneru i ilegalnim kanalima rasturan po Bačkoj.

Nakon oslobođenja je izlazila kao dnevni list na srpskom i mađarskom jeziku. Mađarska verzija lista nosila je naziv “Szabad Vajdaság”, a kasnie je preimenovana u “Magyar Szó” (“Mađarska reč”). Verzija lista na srpskom jeziku izlazila je pod imenom „Slobodna Vojvodina“ sve do kraja 1952., a od 1. januara 1953. izlazi pod imenom „Dnevnik“.

Pročitaj ceo prilog >>
Trenutna stranica: 1 od ukupno 212

Ukoliko posedujete fotografije iz perioda II svetskog rata koje ilustruju borbu građana Vojvodine protiv fašizma, a koje želite da podelite, molimo Vas da nam ih pošaljete u digitalnom formatu (ukoliko je moguće, uz objašnjenje šta je na fotografiji, gde je i kada snimljena) preko forme za slanje:

Vaše ime (obavezno)

Vaš e-mail adresa (obavezno)

Vaša propratna poruka (obavezno)

Fotografija (1) u prilogu (do 5 MB):

Fotografija (2) u prilogu (do 5 MB):

Fotografija (3) u prilogu (do 5 MB):

Unesite kod sa slike (obavezno)

captcha

 

Hvala Vam na trudu i doprinosu !