Aktivnosti Vojvođanskog kluba u vezi obeležavanja 100 godina od priključenja Vojvodine Srbiji i Jugoslaviji

Vojvođanski klub je, u skladu sa Programom rada, krenuo u organizaciju obeležavanja 100 godina od priključenja Vojvodine Srbiji i Jugoslaviji.

Imenovan je Odbor za obeležavanje stogodišnjice priključenja Vojvodine Srbiji i Jugoslaviji, koji je u krajem februara počeo da radi.  Ovih dana, Odbor završio prvu fazu svog rada. Dogovoreno je održavanje Savetovanja „Vojvodina i Srbija – 100 godina posle (1918 – 2018)“ 7. juna 2018. godine u Novom Sadu, u organizaciji Vojvođanskog kluba. Poslato je Pozivno pismo dogovorenim učesnicima Savetovanja, čije radove očekujemo zaključno sa 28. majem. Nakon Savetovanja će biti objavljen Zbornik radova prezentovanih na Savetovanju.

Na Savetovanje smo pozvali naučnike, stručnjake, intelektualce, umetnike, analitičare, političke aktiviste i političare od kojih očekujemo da pomognu u analitičkom rasvetljavanju događaja i istorijskog konteksta koji su Vojvodinu smestili unutar Srbije, kao i u sagledavanju rezultata takvog istorijskog okvira u kome Vojvodina opstaje već jedan vek.

U nastavku slede osnovne informacije o Savetovanju i Zborniku, sa listom članova Odbora i Redakcije Zbornika:

 

Članovi Odbora za obeležavanje 100 godina od priključenja Vojvodine Srbiji i Jugoslaviji (Članovi Odbora su navedeni abecednim redom i bez akademskih titula)

1. Branislava Kostić
2. Dimitrije Boarov
3. Dragomir Jankov
4. Dušan Gvozdenac
5. Duško Radosavljević
6. Đorđe Bugarin
7. Fuada Stanković
8. Gordana Nonin
9. Janko Drča
10. Janja Beč
11. Julijan Tamaš
12. Milivoj Bešlin
13. Miloš Tešić
14. Miroslav Ilić
15. Radivoje Jovović
16. Tomislav Ketig
17. Veljko Milić
18. Vladislav Radaković
19. Živan Berisavljević

Članovi Redakcije Zbornika Srbija i Vojvodina 100 godina posle (Članovi Redakcije su navedeni abecednim redom i sa akademskim zvanjem i titulama)

1. Dr Branislava Kostić
2. Dragomir Jankov, diplomirani pravnik
3. Prof. dr Duško Radosavljević
4. Gordana Nonin, diplomirani menadžer medija
5. Dr Milivoj Bešlin
6. Doc. dr Radivoje Jovović
7. Doktorant prava Veljko Milić

Organizaciono – tehnički podaci o Savetovanju i Zborniku

Organizaciono tehnički podaci o Savetovanju

„Vojvođanski klub“ organizuje održavanje Savetovanja i izradu Zbornika „Vojvodina i Srbija – sto godina posle“ (1918 -2018), koji će imati karakter stručno – političkog skupa i publikacije.

Na savetovanje pozivamo naučnike, stručnjake, intelektualce, umetnike, analitičare, političke aktiviste i političare od kojih očekujemo da pomognu u analitičkom rasvetljavanju događaja i istorijskog konteksta koji su Vojvodinu smestili unutar Srbije, kao i u sagledavanju rezultata takvog istorijskog okvira u kome Vojvodina opstaje već jedan vek.

Svi učesnici Savetovanja će biti ravnopravno uvaženi, odnosno – svi će imati isti vremenski okvir na raspolaganju (apsolutno pravilo ograničavanja diskusije). U skladu sa brojem prijavljenih učesnika, biće napravljena Agenda, odnosno – doneće se odluka da li će Savetovanje trajati jedan ili dva dana. Naša intencija je da Savetovanje traje jedan dan.

Na početku Savetovanja, skupu će se obratiti Predesednica Vojvođanskog kluba, u izlaganju koje će trajati 5 minuta. Nakon toga, uvodno izlaganje „Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji“, koje treba da da okvir za sva ostala izlaganja trajaće 15 minuta. Svi ostali učesnici savetovanja imaće na raspolaganju 10 minuta (imajući u vidu prosečan tempo izlaganja, to znači da će svaki učesnik moći da izloži tekst od 3,5 strane), što znači da će svi učesnici izneti rezime svog teksta, a ne čitati/izlagati ceo tekst. Nakon izlaganja će biti organizovana diskusija, u kojoj će svaki govornik imati po 3 minuta, uz mogućnost jednog ponovnog javljanja.

Na kraju Savetovanja će se organizovati duskusija o predlogu Zaključaka skupa i njihovo usvajanje. Mediji će biti pozvani na Savetovanje. Zaključci će nakon Savetovanja biti poslati svim medijima.

Savetovanje će se održati 7. juna 2018. godine u Novom Sadu.

Organizaciono tehnički podaci o Zborniku

Pozivamo sve učesnike savetovanja da svoje kompletne tekstove predaju do 28. maja 2018. godine (pre Savetovanja).

Tekstovi treba da obuhvate između 7 i 10 stranica (od 12.600 do 18.000 karaktera sa razmacima). Prema tome, nije važno ko kojim fontom piše i kolika je veličina slova, jer imamo dogovoren broj karaktera!

Predaja tekstova pre Savetovanja je važna iz više razloga, ali između ostalog i zato da bi Odbor za obeležavanje 100 godina od priključenja Vojvodine Srbiji i Jugoslaviji mogao da sačini PREDLOG ZAKLJUČAKA SAVETOVANJA, koji će biti predloženi za usvajanje na skupu.

Nakon Savetovanja, svi učesnici će imati rok od 7 dana ako žele da koriguju predate tekstove. Konkretne tehničke podatke o tekstovima (tačan broj karaktera, forma itsl.) će vam biti poslati nakon zaključenja spiska učesnika Savetovanja/autora tekstova za Zbornik.

Zbornik treba da bude objavljen tokom leta 2018. godine.