30 godina bez vojvođanske vlasti

6. oktobar 2018.
Novi Sad


Danas, 6. oktobra 2018. godine, navršava se 30 godina od kako Vojvodina nema svoju vlast. Smenjivale su se razne vlasti u Vojvodini, ali ni jedna nije bila vojvođanska. Nakon 30 godina, došlo je vreme da se to promeni.

Miloševićevi ljudi su, nakon besmislene, ali uspešno izvedene „jogurt revolucije“, 6. oktobra ujutru ušli u Banovinu i zauzeli je. Od tada na ovamo, u Banovini su većinsku vlast činile razne partije i različite vlasti. Bez obzira na njihove razlike, jedna stvar im je bila zajednička: uvek su većinu imale i glavnu reč vodile stranke sa centralom u Beogradu! Njih nisu zanimali ni Vojvodina, ni interesi Vojvođana. Zato Vojvodina decenijama propada.

Autohtone vojvođanske snage i partije, građanske i manjinske podjednako, pokušavale su decenijama da uspstave različite koalicije i pokrete sa partijama iz Beograda. Svi ti napori su završavali isto: dogovori i sporazumi o položaju Vojvodine i njenom uređenju zvučali su dobro pre izbora, dok su nakon izbora svi postajali samo deo praznih i nikad ispunjenih obećanja. Zato je danas došlo vreme da Vojvođani „uzmu sudbinu u svoje ruke“ i da konačno, bez patronata Beograda i „velikih stranaka“, bez zvučnih prestoničkih imena i naslovnih strana u novinama – obezbede stvaranje vojvođanske opcije koja će omogućiti da prvi put nakon 30 godina Vojvodina dobije VOJVOĐANSKU VLAST. Vojvođanski front polako i sistematično dobija svoje obrise!

Mi, Vojvođani: starosedeoci i oni kojima je Vojvodina postala dom poslednjih godina i decenija, Srbi, Hrvati, Mađari, Slovaci, Rumuni, Rusini, Ukrajinci, Jevreji, Romi, Aškalije, Bošnjaci, Crnogorci i građani svih drugih nacija, prvi put nakon 30 godina bićemo zajedno, udruženi oko jedinstvenog cilja – VOJVODINE. Niko do nas se neće odreći svojih izvornih ciljeva, ali smo svi saglasni da je okupljanje oko osnovnih zahteva (sročenih po poznatoj skraćenoj formuli „zakonodavna, izvršna i sudska vlast+decentralizacija, demokratizacija, ravnopravnost i povraćaj vojvođanskih resursa“), neophodna i urgentna! Uz pomenu da će VOJVODINE BITI (SAMO) ONOLIKO KOLIKO BUDE BORBE ZA NJU, krenuli smo u susret istinskom objedinjavanju svih Vojvođanskih snaga, na koje već mesecima pozivaju Vojvođanski klub, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, nevladine organizacije i građani. Za snažnu, razvijenu, multikulturalnu i multikonfesionalnu, slobodnu Vojvodinu, u demokratskoj, građanskoj i pristojnoj Republici Srbiji!

 

Za Vojvođanski klub
Dr Branislava Kostić, Predsednica